Jindřich Šídlo: Úspěšný sjezd v Brně rok poté

4. listopad 2013

Některá výročí a připomínka jejich hlavních hrdinů vydají za mnoho vět v komentáři. Takže dnes je to přesně rok ode dne, kdy ODS na svém kongresu na brněnském výstavišti rozhodla o své budoucnosti - a s ročním odstupem můžeme konstatovat, že rozhodla moudře.

Předsedou se znovu stal premiér Petr Nečas, který porazil bývalého ministra zemědělství Ivana Fuksu. Dnes není Nečas ani předsedou ani premiérem, ODS se na něj snaží ze všech sil zapomenout a s Ivanem Fuksou jej dohromady svedl až zase letos na jaře státní zástupce Ivo Ištvan. A abychom nezapomněli, Petr Nečas se stačil v mezičase rozvést a znovu oženit, což s tímto příběhem dost souvisí.

Prvním místopředsedou si ODS v Brně zvolila ministra průmyslu a obchodu Martina Kubu. Vycházející hvězda ODS hned v prvním kole porazila obhajující první místopředsedkyni Miroslavu Němcovou. O necelý rok později udělala ODS z Němcové svou superlídryni a kandidátku na premiérku, zatímco Martin Kuba se podle očekávání spolustraníků z prvního místa jihočeské kandidátky ani nedostal do sněmovny.

A spokojeni mohli být delegáti i s volbou řadových místopředsedů. Vedle Němcové a Jiřího Pospíšila, kterého půl roku předtím odvolal premiér Nečas z vlády, čímž mu zajistil vítězství v krajských volbách v Plzeňském kraji, se prosadili i Pavel Blažek a Tomáš Chalupa. O Blažkovi už zhruba půl roku nikdo neslyšel, až do chvíle, kdy se před týdnem nenápadně na zádech Petra Fialy protlačil na jižní Moravě do sněmovny. A Tomáš Chalupa dokonce ani nekandidoval, protože v Praze prohrál souboj o podobu kandidátek s Bohuslavem Svobodou, který ještě na jaře 2012 uvažoval, že bude v Brně kandidovat dokonce na prvního místopředsedu strany. Což si vzhledem ke svým tehdejším šancím celkem pochopitelně rozmyslel.

Během roku se ODS rozpadla vláda a ve volbách dospěla k suverénně nejhoršímu výsledku své historie. Další kongres, kde si zvolí čtvrtého předsedu ve své historii a k němu vybere úplně nové vedení, má strana naplánován na leden 2014. Přejeme tomuto jednání minimálně stejný úspěch jako tomu brněnskému a slovy otce zakladatele, moc se těšíme a máme první řadu.

Spustit audio