Jindřich Šídlo: Přestupové okno

24. únor 2014

Každý leden a po celé léto probíhá ve fotbalovém byznysu něco, čemu se říká "přestupové okno". Týmy se snaží sehnat posily, které by jim pomohly dosáhnout v příští sezoně lepší výsledky. Nejbohatší a nejambicióznější kluby utrácejí za nejžádanější hvězdy obskurní částky, aby často brzy zjistily, že se peníze dají utrácet i rozumněji a že se často vyplatí vychovat si vlastní opory.

Takže už je asi zřejmé, o čem je tato poznámka. Jak vypadá agresivní nákupní strategie, ukázal v minulém přestupovém okně loni v létě Andrej Babiš, když během pár týdnů sestavil vlastně úplně nový tým, který pak na podzim překvapivě málem hned dokázal vyhrát ligu - ze všeho nejvíc to připomínalo nástup Romana Abramoviče do londýnské Chelsea před jedenácti lety.

A byť bývají nákupy v zimě tradičně slabší, i teď Babiš získal velké jméno, prvního českého eurokomisaře Pavla Teličku, lídra kandidátky ANO pro Evropské volby. To samozřejmě nemohlo na trhu zůstat bez odezvy - a kdysi ambiciózní nováček TOP 09 oznámil, že i on získal pro stejnou soutěž významné posily. Ekonoma, bývalého viceguvernéra ČNB Luďka Niedermayera a někdejší hvězdu ODS Jiřího Pospíšila, oba prozatím na hostování. A tady je možná na čase fotbalovou paralelu ukončit a mluvit chvíli vážně.

Miroslav Kalousek tvrdí, že angažmá obou pánů je dokladem otevřenosti jeho strany, která dává šanci osobnostem bez ohledu na to, zda jsou členy strany, či ne. Skeptik v tom ale může vidět spíš to, čemu se - znovu fotbalovou terminologií - říká "panic buy", nákup v panice, což je většinou jen špatně maskované přiznání faktu, že vám prostě chybějí lidé a tak berete, co je po ruce. Po čtyřech letech existence to není pro TOP 09 zrovna optimistická zpráva. Zvlášť, když topka už jednu podobnou zkušenost udělala - před čtyřmi lety se Zdeňkem Tůmou, který si chtěl vzít "Prahu na triko", jenže asi úplně přesně nepochopil, co to všechno může obnášet. A něco nám říká, že letos bude Kalousek někoho podobného shánět znova, bez ohledu na přání pražského primátora Tomáše Hudečka, který by rád ve funkci pokračoval. Což ale patrně nebude přání Miroslava Kalouska - zvlášť když u Babiše dokázali angažovat Jana Kasla a zjevně ještě s akvizicemi nekončí.

Zakladatelé TOP 09 se kdysi rozhodli, že ze své strany udělají exkluzivní klub, do nějž nebudou automaticky přijímat každého, kdo se přihlásí. Do jisté míry to byl uvážlivý krok, zvlášť na začátku, kdy byla na místě obava, kdo všechno by se s novou stranou chtěl zbavit starých hříchů. Teď ovšem TOP 09 zjevně naráží na limity téhle taktiky a spoléhat na nákupy na poslední chvíli se nemusí vyplatit. Už jen proto, že na trhu začíná být dost těsno a některé týmy jsou v tuhle chvíli schopny nabídnout lepší podmínky a zdánlivě zářivější perspektivu. Může se samozřejmě stát to, co jsme zažili v českém fotbale před 20 lety, kdy mecenáši slibující rychlou cestu do evropské špičky spíš rychle krachovali a nechávali za sebou dluhy a kluby v rozvalu. Bohužel je ale taky fér říct, že Chelsea, o níž jsme tu mluvili na začátku, právě teď znova vede anglickou ligu. A překvapivě jim - zvlášť v Česku - fandí i dost lidí, které by to do té doby nikdy nenapadlo.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.