Jindřich Šídlo: Premiérka

30. září 2013

Konečně na to ODS přišla. Sice zatím jen její pražská organizace, ale i to se cení. Hlavní město a všechny cesty do něj oblepí billboardy s jednoduchým sloganem. Premiérka Miroslava Němcová. Po pár týdnech twitterové kampaně "Volím pravici", která sváděla leda tak k více či méně vydařeným parodiím, přichází ODS s něčím srozumitelným.

Ne že by představa premiérky Miroslavy Němcové byla úplně reálná, i když je samozřejmě potřeba si denně připomínat, že volby dopadnou vždy úplně jinak, než si měsíc před nimi všichni myslíme. Ale o to teď nejde.

ODS našla důvěryhodnou osobnost, kterou si může dát na plakát - není úplně náhoda, že v první fázi kampaně byly tváře politiků ODS jaksi upozaděny a že třeba úřadující předseda Martin Kuba dlouho uvažoval, jestli má opravdu kandidovat ve svém Jihočeském kraji.

Pozice Miroslavy Němcové je ovšem poněkud zvláštní. Jistěže není sama spojena s žádným skandálem, které v minulých letech kosily ODS jak španělská chřipka. Přesto může být považována za jeden ze symbolů úpadku ODS, alespoň v tom smyslu, že v letech 2010 - 2012, kdy se její strana snažila aspoň verbálně obrozovat, byla v ODS číslem dvě po Petru Nečasovi. (Jen čistě na okraj, právě Nečas hrál v kampani v roce 2010 přesně roli, kterou dnes naplňuje Němcová.) Jenže roky 2010 - 2012 budou jednou v kronice ODS nejspíš popsány stručně: Tohle se tedy nepovedlo. Miroslava Němcová k tomu osobně nijak nepřispěla - ale také tomu nedokázala zabránit. A loni na kongresu v Brně měla dost co dělat, aby vůbec obhájila post ve vedení strany.

Premiérská kandidatura Miroslavy Němcové je ale důležitá ještě z jednoho pohledu. Vůbec poprvé tu velká politická strana nabízí na post premiéra ženu. Zní to zvláštně - "žena - premiér", ano, ale tak to bohužel opravdu je. Česko už zažilo předsedkyni České národní rady Dagmar Burešovou v letech 1990 - 1992 a předsedkyni Senátu Libuši Benešovou z ODS ve volebním období 1998 - 2000. A to je za posledních 23 let vše. Mimochodem, kolik žen je ve vládě Jiřího Rusnoka? Ano, správně, jedna, Marie Benešová.

V čele nějaké relevantní politické strany stála pouhý jeden rok Hana Marvanová, předsedkyně Unie svobody a o pár let vyprávěla docela smutné historky, jak složité bylo kolegům vysvětlit, že jednání po večerech a o víkendech možná baví je, ale pro ženu, od níž se jaksi očekává i starost o rodinu, to znamená jisté komplikace.

Miroslava Němcová se pravděpodobně ještě českou Margaret Thatcherovou, Angelou Merkelovou nebo třeba Ivetou Radičovou nestane. Ale otevírá dveře. A i když je teď pro ODS tak trochu tváří z nouze, po téhle kampani bude zas o něco blíž chvíle, kdy Čechům bude vládnout žena. V tom je slogan z billboardu Němcové docela přesný: Premiéři už byli.

Spustit audio