Jindřich Šídlo: Nedokončený příběh Opencard

23. září 2013

Člověk nemusí být zrovna krvežíznivá stvůra, aby při pohledu na pětici pražských úředníků obžalovaných v kauze Opencard pocítil jisté rozrušení. Nic proti volnému průchodu spravedlnosti, ale tohle je snad jen vtip.

Opencard je spolu s tunelem Blanka a veselými telefonáty Pavla Béma s Romanem Janouškem symbolem divoké éry let 2006–2010, kdy Bém a jeho all star team řídili Prahu podle hesla „Yes, We can“. Červená plastová kartička dopadla přesně podle užívaného návodu těch let: Možná by to byla fajn věc, kdyby se to ovšem nedělo v Praze.

Už před čtyřmi lety, v době, kdy Opencard ještě skoro vůbec nefungovala, stál celý projekt 888 milionů korun. Desítky milionů tehdy putovaly v rámci zakázek firmám s utajenými vlastníky, o nichž si sice povídala celá Praha, primátor Bém však odpovídal, že nežijeme v komunismu, abychom museli vědět, komu dáváme naše peníze. A tak nějak to v těch letech v Praze bylo se vším. Z dnešního pohledu je to skoro neuvěřitelné – věřili byste, že se ještě na podzim 2009 stal místopředsedou pražské ODS legendární smíchovský starosta Milan Jančík?

Tyhle báječné roky s Bémem mají na ODS vliv dodnes – a hned dodejme, že je to vliv zničující. Už ve volbách před třemi lety – v sněmovních i komunálních – ODS poprvé v historii v Praze prohrála. A velmi snadno se jí to může stát i letos, jakkoliv její kandidátka v čele s trojicí Němcová – Svoboda – Černochová vypadá skutečně úplně jinak než kdysi, i když není jisté, jestli opravdu všichni formální i neformální lídři různých skupin uvnitř pražské ODS pochopili vážnost situace.

Praha je pro ODS klíčový volební region – pokud jej ztratí, může jednou provždy zapomenout na ambice být znovu velkou stranou pro třetinu voličů.

Pavel Bém a jeho parta na tom mají mimořádnou zásluhu, byť je samozřejmě fér připomenout, že stejný Bém v roce 2006, po čtyřech letech v pozici primátora, přinesl ODS 54 procent hlasů – což na dlouho zůstane jedním z vrcholných výkonů české politiky.

Bohužel stejně jako to, co se dělo na Mariánském náměstí další čtyři roky, na jejichž konci voliči ODS odměnili v komunálních volbách ztrátou třiceti procentních bodů.

Tak se má chovat volič, ale když se díváme na pětici obviněných úředníků, nutně se do mysli vrací otázka: A to je všechno? Skutečně všechny ty nevýhodné smlouvy uzavírali jen tak o vlastní vůli, nikdo je neúkoloval, nikdo je nekontroloval? Pokud by to tak skutečně bylo, připustil Pavel Bém coby představitel konzervativní strany na magistrátu skutečnou anarchii. Ale spíš si myslíme, že to tak asi nebylo. Ostatně, bývalý šéf protikorupční policie Tomáš Martinec už před rokem v rozhovoru pro Hospodářské noviny řekl, že se na magistrátu ve své době podezřele ztratily dokumenty, které by mohly strhující příběh Openecard dovyprávět celý.

A my, co jsme celou tu legraci platili, bychom na to snad taky měli mít nárok. Berme proto proces s úředníky jako takový předzápas před vrcholem sezony. Jednou se ho určitě dočkáme.

Spustit audio