Jindřich Šídlo: Místo pro Nečase

12. srpen 2013

Petr Nečas v sobotní MF DNES uveřejnil inzerát, že shání práci s platem na úrovni premiéra, tedy zhruba na úrovni 170 tisíc korun. Upřímně řečeno, pro člověka, který dokázal vystoupat až na premiérský post, to není žádná závratná částka a lze předpokládat, že Nečas nebude mít se svými zkušenostmi a kontakty velký problém takový job sehnat.

Navíc nejde o žádný nečekaný zvrat, Nečas se rozhodl odejít z politiky po více než dvaceti letech už letos na jaře, takže si věc jistě dobře promyslel a cesta na pracovní úřad ho rozhodně nečeká.

Jen je tedy bohužel zřejmě na místě obava, jestli se nedočkáme dalšího z řady seriálu "nedůstojné odchody", který má bohužel v Česku docela slušnou tradici.

Být bývalým premiérem je totiž docela obtížná role. Obvykle se do ní totiž dostane člověk, který nakonec prohrál, byť má z minulosti nepopiratelné zásluhy. Minimálně o svou stranu a někdy dokonce i o stát. Což je - pardon - i případ Petra Nečase, jakkoliv se svou zjevnou nervozitou posledních týdnů ze všech sil snaží, aby se na to co nejdřív zapomnělo.

Být bývalý premiérem ale taky může být docela příjemné. Petr Nečas asi nebude nikdy patřit do kategorie, která inkasuje desetitisícové částky v eurech za přednášky na mezinárodních konferencích. Nicméně ještě docela nedávno nezněl úplně nesmyslně nápad, aby se o jeho služby i dál ucházel stát a využil je například v diplomacii.

Těžko říct, jestli by to Nečas přijal. Nicméně, už teď víme, že s penězi od státu žádný vážný ideologický problém nemá. Což právě dokázal angažováním své přítelkyně Jany Nagyové na pozici své poslanecké asistentky. Samozřejmě, že s prémiemi na Úřadu vlády se její nová, zhruba pětatřicetitisícová gáže srovnávat nedá. A Nečas dokonce není ani první, kdo takhle přispívá rodinnému rozpočtu. Svého času svou tehdejší manželku zaměstnával i senátor Mirek Topolánek. A pro nový start se hodí každá koruna.

Jen je to tedy poněkud trapné od člověka, který tři roky poučoval celou zemi, že je třeba se ve jménu nezadlužené budoucnosti uskromnit - a ledaskoho, včetně těch nejslabších, k tomu taky přinutil.

Historie bude možná Petra Nečase hodnotit přece jen příznivěji, než to právě teď vypadá. Sám bývalý premiér se ale aktuálně snaží, aby se toho nikdy nedočkal.

Spustit audio