Jindřich Šídlo: Historky z  komunálního podsvětí

22. září 2014

Máme v Praze jistě více městských částí, kde se dějí různé věci, ale pokud bychom hledali vítěze soutěže "Jak pohrdat občany", o výsledku nemůže být ani na minutu pochyb. Gratulace a diplom míří do Vršovic, na radnici Prahy 10, tohoto Mordoru české komunální politiky, kde ještě zjevně nepostřehli, že už se nepíše rok 2008, kdy bylo v Praze dovoleno cokoliv.

Praha 10, odkud vyšly takové veličiny, jako politický pumpař Tomáš Hrdlička, Babišova nepostradatelná Radmila Kleslová, Petr Hulinský či někdejší člen Bémova all star teamu Milan Richter, právě teď žije referendy, přesně podle hesla "to by bylo, abychom vám to neznechutili".

Ve Vršovicích a Strašnicích se během jediného měsíce mají konat hned tři. To první, o nulové toleranci vůči hazardu, už proběhlo spolu s prvním kolem doplňovacích voleb do Senátu o uplynulém víkendu - a zcela překvapivě k němu skoro nikdo nepřišel, což byl také účel.

Čtěte také

To druhé, o nějž místní aktivisté usilovali nejvíce, tedy o stavbě nové radnice nebo o budoucnosti fotbalového stadionu Bohemians v Ďolíčku, přijde na řadu teď o víkendu a výsledek se dá odhadnout už dopředu. Aby bylo referendum platné, muselo by k němu v Praze 10 přijít 29 204 voličů. V pátek a sobotu do místností dorazilo o 16 tisíc méně.

Jediný termín, kdy by se účast mohla přiblížit požadovaným pětatřiceti procentům, by byl druhý říjnový víkend, kdy se v celém Česku konají komunální volby - a proto se bude v Praze 10 v tu dobu hlasovat o věcech, které vedení radnice v čele se starostou Bohumilem Zoufalíkem zajímá ze všeho nejméně, tedy například o kamerovém systému, privatizaci bytů nebo stavbě parkovacích domů.

volby

Stručně řečeno, tomu se prostě říká sabotáž. U starosty Zoufalíka, který ve svém politickém životě už urazil logickou cestu od ODS k hyperúspěšnému volebnímu spolku Hlavu vzhůru pod záštitou Jany Bobošíkové a Václava Klause, to nepřekvapí. Že jsou na tom ochotni podílet se i jeho spojenci ze sociální demokracie, Strany zelených a ANO, už je trochu jiný příběh, i když zejména u ČSSD to také není žádná senzace.

Strana, která je ochotná o referendu mluvit od rána do večera, dokáže zvlášť na komunální úrovni najít vždy dostatek důvodů, proč to tentokrát nejde. Poznali jsme to třeba my, obyvatelé Prahy 7, kde se vládnoucí aliance ODS a ČSSD tak dlouho snažila ze všech sil zabránit referendu o ceně radnice, až ho byla soudem přinucena vypsat na termín prezidentských voleb v lednu 2013 - a pak už mohla jen smutně sledovat, jak domluvený miliardový kšeft definitivně mizí v dáli.

Čtěte také

Tohle referendum, společně s tehdejším plzeňským plebiscitem o novém nákupním středisku, se pro české komunální politiky stalo výstrahou, z níž si odnesli jedno zásadní poučení: Už nikdy nic podobného nepřipustit. Platí samozřejmě argument, že kdyby voliči opravdu o něčem moc chtěli rozhodnout, přijdou kdykoliv, ale od zastupitelů, které si lidi volí a platí, se čeká asi něco jiného.

Tenhle úskok Zoufalíka a spol. ale z druhé strany přišel v tu nejvhodnější dobu. Do komunálních voleb zbývají necelé tři týdny a lepší pozvánku nemohla vršovická radnice svým voličům poslat. Tohle je šance, která by se neměla promarnit.

Spustit audio