Jih Moravy zpustošilo tornádo. Prvotní šok střídá vlna solidarity

25. červen 2021 09:50

Jižní Moravou se prohnalo tornádo. Záchranáři hlásí oběti na životech, stovky zraněných. Spousta budov je zničených, spousta lidí potřebuje nebo bude potřebovat pomoc.

Silné bouře místy doprovázené velkými kroupami a dokonce tornádem zničily kus jižní Moravy. Záchranáři od večera likvidují následky pohromy a pomáhají, jak se dá. Už se také objevují první nabídky pomoci z řad veřejnosti – firem, osobností, jednotlivců.

Čtěte také

Možnosti, jak pomoci, zmapujeme a během dne vám přineseme přehled – zde na webu, ale také na našem facebookovém profilu a ve vysílání. Sledujte Český rozhlas. Děkujeme.

Diecézní charita Brno vyhlašuje sbírku na pomoc lidem zasažených přírodními katastrofami na Hodonínsku a Břeclavsku. Číslo účtu 4211325188/6800, variabilní symbol 2002. Přispět je také možné zasláním DMS ve tvaru DMS DCHB 30, 60, 90 na číslo 87 777.

Od pátečního rána od 8:00 aktivoval Jihomoravský kraj krizovou linku 800 129 921, na které bude možno nabízet pomoc pro postižené obce a jejich obyvatele. Linka bude v nepřetržitém provozu i o nadcházejícím víkendu.

Do pomoci postiženým se zapojil také Český červený kříž do pomoci postiženým a vyhlásil veřejnou sbírku 333999/2700 v.s. 2101.

Co je tornádo?

Tornádo je meteorologický jev, při němž se rotující vír se zhruba svislou osou pohybuje rychlostí až 500 kilometrů v hodině. Tornáda jsou viditelná v důsledku kondenzace vodní páry jako sloupce ve tvaru nálevky či sloního chobotu. Spouští se ze spodní základny bouřkového mraku. Tornáda mohou trvat jen několik desítek vteřin, ale i několik hodin. Nejčastěji se tornáda vyskytují ve Spojených státech.

autor: tif
Spustit audio