Ježíškova vnoučata nám změnila život, říká žena, která pečuje o seniory v Benátkách nad Jizerou

23. listopad 2018

Ježíškova vnoučata? Nálož emocí. Přesně těmito slovy hodnotí Emilie Kalová, ředitelka městského centra komplexní péče v Benátkách nad Jizerou, projekt Ježíškova vnoučata. „Změnilo nám to život,“ neskrývá v rozhovoru s Janem Pokorným.

Ježíškova vnoučata, jejichž druhý ročník nedávno odstartoval, fungují jednoduše. Přijdete na web projektu, vyberete si některé z tisíců přání osamělých seniorů – a splníte mu ho. Jak ale Emilie Kalová upozorňuje, pro obdarovaného jde vždy o něco víc.

„Padly určité bariéry a předsudky. Vnímáme obrovskou otevřenost jak ze strany dárců, tak ze strany seniorů. Touží se setkávat, setkávají se a přinášejí si pozitivní emoce,“ popisuje.

Čtěte takéZabijačka splněným snem seniorů. 'Přání bylo tak šílené, že jsem neodolal,' říká Ježíškovo vnouče

Připomíná přitom třeba 12hodinovou zabijačku, která v jejich zařízení proběhla loni, tedy v rámci prvního ročníku Ježíškových vnoučat. „Zapojilo se obrovské množství lidí, byla to symfonie a nezapomenutelný zážitek,“ vzpomíná.

Šlo o tak obrovský zážitek, že si zabijačku zopakují i letos. „Jeden klient si zabijačku přál, zadali jsme ji do databáze – a dostali ji. Máme už dárce, realizátora a jsme moc natěšení,“ říká. 

Chcete se také zapojit? Podívejte se na web projektu Ježíškova vnoučata, vyberte si „svého“ seniora a udělejte mu před Vánocemi radost!

A sledujte i naše webové stránky. Už od příštího týdne tu najdete příběh pěti opuštěných přání. Která splnili naši moderátoři? To si můžete poslechnout v týdnu od 26. do 30. listopadu ve vysílání Radiožurnálu vždy po 8:45.

autoři: Jan Pokorný , als

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.