Jezídové, náboženské společenství ohrožené iráckými islamisty

14. srpen 2014

Ohroženi iráckými džihádisty jsou nejen Kurdové, ale také významná komunita iráckých jezídů. Ti uprchli před boji do nepřístupných hor, a jídlo a vodu jim shazují americké letouny.

Kdo jsou jezídové? Jsou náboženstvím, sektou, nebo etnikem?

„Záleží na úhlu pohledu," řekl v našem vysílání arabista Luboš Kropáček.

Podle něj patří mezi přijatelná označení jezídů termín náboženské společenství. „Z hlediska sociálních věd se jedná o kurdsko-arabské kmenové uskupení s výraznými znaky uzavřeného společenství."

Výraz sekta je v případě jezídů používán právě ze strany muslimů, a to pejorativně jako označení heretiků. Komunita jezídů je endogamní, uskutečňuje tedy manželské svazky jen v rámci komunity.

„Náboženství jezídů se datuje do období před islámem, a spojuje prvky islámské se šamanskými, zoroastrickými, včetně náznaků dualismu. Je sice jeden bůh stvořitel, ale péči o svět převzal tzv. anděl-páv. Víra také obsahuje učení o reinkarnaci.“

Dnes žijí jezídové převážně na severu Iráku, a menší skupiny nalezneme v Sýrii nebo na Kavkaze.

„Ještě před sto lety se jejich počet odhadoval na sto tisíc, dnes je to několik desítek tisíc a hrozí jim vlastně vymizení,“ vysvětlil arabista Luboš Kropáček.

autoři: oci , bum
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.