Jestli tady existuje nějaký pandemický plán, tak v praxi nefunguje, říká předseda Rady nemocnic Sohlich

4. březen 2020

Předseda Rady Asociace českých a moravských nemocnic Eduard Sohlich, který je zároveň ředitelem Nemocnice Hranice na Plusu říká: „Nejvíc nám vadí, že jako nemocnice nejsme primárně určeni a vybaveni ke změně epidemiologické situace.“   

Nemocnice prý očekávají podporu krajů, ale i státu, které by měly zejména ochranné pomůcky dodávat kontinuálně, ze státních rezerv, což prý absolutně selhalo.

Čtěte také

„Musíme to tak dělat svépomocí a poslední měsíc neděláme nic jiného, než že sháníme ochranné pomůcky. Distributoři nám říkají, že prioritně jsou zásobovány státní nemocnice, my to tak musíme dělat bočními uličkami… Teď jsme zásobeni na několik dní. Jestli ale nějaký pandemický plán existuje, tak v praxi nefunguje,“ dodává předseda Rady Asociace českých a moravských nemocnic Sohlich.    

Co by tedy nemocnice potřebovaly? Prý jsou to dvě věci: jasný příliv finančních prostředků a ochranné pomůcky, které ale nemohou být třeba na celé čtyři měsíce v nějakých nemocničních skladech. Musí totiž přicházet kontinuálně. 

Aktualizováno (po jednání Bezpečnostní rady státu):
Všechny nové testy byly negativní, oznámil to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Zatím je podle rady situace klidná a proto nepřijala další omezení hromadných akcí. Mimo závodů v biatlonu v Novém Městě na Moravě, které se budou konat bez diváků. Pražský primátor informoval o šestém případu koronaviru v Česku. Ženě ale testy dělala soukromá klinika, takže budeme čekat, až je ověří národní laboratoř.

Jsme nazí v trní

„Teď se ukázalo, že nejenže nemáme technické prostředky, ale my si je nejsme schopni ani nakoupit. Ochranné pláště, rukavice, respirátory, desinfekční prostředky prostě nikde nejsou. To je z našeho hlediska flagrantní porušení role státu. Jsme postaveni do situace, kdy jsme, jak se říká, nazí v trní. Potřebujeme podporu, a tu musí udělat stát.“ 

Čtěte také

Dodává, že nemocnice jsou mentálně připraveny reagovat. „Nicméně, obvykle pracujeme v režimu předvídatelné standardní situace, kdy máme smlouvy se zdravotními pojišťovnami apod. Když ale dojde k epidemiologické změně, tak musí nemocnice udělat zásadní hygienicko-epidemiologická opatření. Samozřejmě pak dojde i k poklesu standardních výkonů. Vznikne potřeba ošetřování pacientů s novými chorobami, ale hlavně musíme chránit své zaměstnance, protože by ty nemocné pak neměl kdo ošetřovat,“ dodává.

Plány přece máme...

Resort zdravotnictví přitom opakovaně uklidňuje, že Česko své pandemické plány má. Podle hejtmana Karlovarského kraje Jiřího Štěpána (ČSSD) v něm každá složka hraje svou roli.

Kraj může (přesně podle zákona) nařídit například zákaz návštěv ve svých příspěvkových organizacích až po „omezení pracovní činnosti lidí, co se vracejí ze zahraničí (z epidemií postižených oblastí). Můžeme ale taky nařídit pracovní povinnosti, tedy opatření, která by nám mohla dovolit být víc akceschopnými za mimořádné situace.“ Ale to tady v tuto chvíli řešit nemusíme. 

Víc si poslechněte v audiozáznamu rozhovoru Českého rozhlasu Plus.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.