Jen pár kilometrů od českých hranic zažijete nezapomenutelné vystoupení

Španělská jezdecká škola ve Vídni je jedinou institucí na světě, kde se už 450 let v nezměněné podobě udržuje tradiční renesanční vysoká škola jezdectví. Vybraní jezdci trénují více než deset let, než se poprvé dostanou na představení pro diváky. A o bílé lipicány se ve Vídni starají s maximální péčí a komfortem.

Umění složité drezúry považují Rakušané za národní kulturní bohatství. „To je typická vídeňská věc. Když jedete do Vídně, musíte vidět Španělskou jezdeckou školu. Je to živá historie našeho města,“ říká mi Alexia Havliček, která mě zázemím Španělské jezdecké školy provází.

Procházíme stáje, kde je na sto ušlechtilých lipicánů. Každý má jmenovku se svým sedlem, třmeny a údaji o přesném přídělu krmiva.

„Ve čtyřech letech začínáme s tréninkem koně, který trvá šest až osm let. Ve Vídni pak koně zůstávají do svých 26 let a poté jdou do penze. Dožívají se tak 35 let, což je docela dost.“

Dostat se do elitní šestnáctky jezdců není jednoduché

Na představení pro statisíce lidí z celého světa ročně se dostanou jen ti největší talenti. Platí to i pro jezdce. Ředitelka Španělské školy Elisabeth Gürtlerová mi říká, jaká kritéria musí ideální jezdec splňovat.


Vztah jezdce s koněm připomíná prověřené manželství.

„Musí mít dlouhé nohy, ale ne protáhlé tělo. Nesmí být moc vysocí, tak do170 centimetrů, protože lipicáni jsou menší koně. A jezdci musí být fit, musí mít sportovní figuru.“

Jedním z elitní šestnáctky je Herwig Radnetter. Práce v Hofburgu je pro něj splněným snem. „Začalo to v dětství, kdy jsem poprvé jako kluk uviděl Španělskou školu. Dostat se do Vídně bylo mým životním přáním. A ten sen vlastně stále trvá. Je to skvělé a krásné povolání.“

Stáje ve Španělské jezdecké škole

Mezi jezdci se začínají objevovat i ženy

Klasická jízda je uměním harmonie mezi koněm a jezdcem. Ten sedí hluboko v sedle s dlouhými třmeny a koně ovládá pomocí udidla a ostruh. A proč jsou mezi jezdci jen muži? ptám se ředitelky.

„To už neplatí, máte špatné informace. Od roku 2008 máme v tréninkovém procesu první ženu a pak k ní přibyla ještě jedna. Věřím, že za chvíli bude složení jezdeckého týmu promíchané půl na půl.“

Jak ale dodává slečna Alexia, bude to ještě pár let trvat. „Trénink jezdce trvá deset až čtrnáct let. Takže slečna, která jako první začínala v roce 2008, bude teprve zhruba až za čtyři roky připravená.“ Zatím si musí na atmosféru vyprodané show počkat.

autor: pev
Spustit audio