Jen díky Evropské unii není v Polsku diktatura, míní bývalý spojenec Kaczyńského

Říká se, že nejmocnějším mužem Polska není prezident nebo předseda vlády, ale šéf euroskeptické vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) Jarosław Kaczyński, který přitom nezastává žádný vládní post. Jak se mohlo Kaczyńskému podařit v členské zemi Evropské unie vybudovat systém, kde jeden muž ovlivňuje celý státní aparát?

Na tuto a jiné otázky odpovídá polský senátor Michał Kamiński v rozhovoru pro německý list Die Welt. Kaminski byl ještě před několika lety coby člen Práva a spravedlnosti spojenec nejen Jarosława Kaczyńského, ale také jeho bratra a bývalého prezidenta Lecha, kterému dělal tiskového mluvčího.

Čtěte také

Nicméně poté, co si podle svých slov uvědomil autoritativní charakter partaje, otočil se k ní zády a dnes je považovaný za jednoho z jejích nejvýraznějších kritiků.

Kaczyński podle Kaminského vytvořil systém, z jehož pozadí ovlivňuje téměř všechny státní instituce. „Žádný z německých kancléřů po roce 1949 neměl takovou moc,“ myslí si politik, který nyní působí v Senátu za opoziční Polskou lidovou stranu (PSL).

Za důvod, proč tomu tak je, považuje vnitřní strukturu Práva a spravedlnosti. Kaczyński totiž stranu vytvořil k obrazu svému. V jiných tradičnějších formacích existují ortodoxní nebo například liberální křídla, která politiku vedení buď podporují, nebo kritizují. V Právu a spravedlnosti je ale doktrínou sám Kaczyński, který tak má nad stranou absolutní kontrolu.

I v jeho partaji dochází přirozeně ke střetům, například mezi premiérem Mateuszem Morawieckým a ministrem spravedlnosti Zbigniewem Ziobrem. Jde ale především o křesla a o peníze, nikoliv o samotné směrování politiky. Navíc má tyto rozpory Kaczyński pod kontrolou. Ostatně nikdo stranu nezná tak dobře, jako on.

Nevítaný host

Co se týká dosahu Kaczińského vlivu, právě předseda Práva a spravedlnosti podle Kamińského určuje, kdo se stane premiérem a kdo obsadí ministerská křesla. Má vliv na práci státních orgánů, to vše přitom v mezích ústavy. „Pokud odhlédneme od kontroverzní reformy justice, tak se Právo a spravedlnost pohybuje v ústavních mantinelech. Strana a její šéf si moc rozdělují zcela legálně,“ říká senátor Kamiński.

Čtěte také

To ale neznamená, že Kaczyński rozhoduje o celém Polsku. Existují témata, o která se prakticky nezajímá, ale také ta, kde je velmi aktivní. Prosadil například jistou legislativu na ochranu zvířat.

Opozičník Kamiński takový krok vítá, není ale podle něj zcela běžné, že by jeden politik uspěl s tématem, které nevzešlo například z občanské iniciativy, a posléze ho v parlamentu odhlasovala většina, která nebyla založená na nějakém organizovaném klíči. Samotný Kaczyński svůj záměr zdůvodnil jednoduše tím, že se mimo jiné zajímá také o ochranu zvířat.

Jarosław Kaczyński je tak příkladem toho, jak může jediný člověk přeměnit společnost a stát podle obrazu svého. Senátor Kamiński tento přerod Polska popisuje na příkladu intelektuálních salónů ve Varšavě, kde se scházeli především liberálové a ve kterých Kaczyński nebyl vítaným hostem.

Potkávala se tu polská elita a také Kaczyński chtěl být její součástí. Ostatně coby inteligentní a ambiciózní právník a člověk historicky spojený s hnutím Solidarita k tomu měl nejlepší předpoklady. Z pohledu samotné elity ale Kaczyński do tohoto klubu nepatřil. „Z frustrace si pak založil vlastní podniky. A v nich se teď vstupu musí doprošovat zase jiní,“ poznamenává politik Kamiński.

Děkujme Unii

V jeho pohledu se z Kaczyńského stal postupem doby muž, který navzdory tomu, že hodně dosáhl, chce stále více. „Na druhou stranu musím uznat, že je to výjimečný politik s obrovským talentem. Nevyužívá ho ale tak, jak bych si přál já,“ říká senátor. Deník Die Welt se ho zeptal také na možné paralely se situací v Maďarsku, kde určuje poměry autoritativní premiér Viktor Orbán.

Čtěte také

„Každé srovnání zjednodušuje. Orbán je ve svém politickém stylu modernější než Kaczyński. Navíc má tu výhodu, že v Maďarsku jsou oslabené státní instituce a civilní společnost není tak aktivní,“ zamýšlí se se Kaminski.

Zároveň ale upozorňuje, že jak Orbán, tak Kaczyński chtějí oslabit současnou podobu Evropské unie. Rozdíl je prý jen v tom, že maďarský premiér se netají případnou spoluprací s Ruskem. „V Polsku sice Putina nikdo neoslavuje, to ale neznamená, že mu někteří nepomáhají. Podle Kamińského se ale zdá, že Jarosław Kaczyński o užší vazby s Moskvou nestojí.

Za jediného garanta svobodného Polska považuje senátor liberální Západ, tedy pojem, který se v současném Polsku často skloňuje s negativním nádechem. A opoziční politik je také přesvědčený, že Kaczyński nemá zájem na vystoupení z Evropské unie.

„Každopádně si ale přeje její jinou podobu – s menší mírou integrace a větší suverenitou národních států, protože Brusel omezuje jeho moc. Nic si nenalhávejme. Za to, že Polsko dnes není diktatura, vděčíme Evropské unii. Naštěstí,“ uzavírá Kamiński v rozhovoru pro Die Welt.

autor: Jakub Rerich
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.