Jefim Fištejn: Znáte hlavní město Spojených států?

26. březen 2023

Nedávno městská rada Washingtonu D. C., hlavního to města Spojených států, dospěla k závěru, že nejlepším způsobem potlačení kriminality je zrušení trestů za zločiny. Takový počin odpovídá trendu v celé zemi: všude bují těžká kriminalita – vraždy, loupežná přepadení, znásilnění, vloupání do obydlí občanů – ale tresty se plynule snižují.

Tak třeba krádeže v obchodech nebo vlastnictví drog se vůbec nepokládá za přečin proti čemukoli. Senát sice washingtonský výnos zrušil, ale tendence zůstává v platnosti.

Čtěte také

Na pozadí dramatického poklesu pořádku se snahy tolerovat zločin zdají být protismyslné, a tak se množí hlasy žádající přestěhování rozhodujících úřadů z Washingtonu, jinými slovy, zvolení jiné aglomerace za hlavní město země.

Postavení hlavního města není žádnou bohodaností. Z muzikálu Hamilton víme, že volba Washingtonu D. C. za administrativní centrum Spojených států se upekla v roce 1790 během oběda Alexandra Hamiltona s Thomasem Jeffersonem. Jeden z otců-zakladatelů potřeboval umořit dluhy, druhý hledal podporu pro svůj návrh přemístit hlavní město z New Yorku někam do středu země. Byl zvolen bod mezi státy Maryland a Virginia.

Obyvatelstvo však mezitím houfně migrovalo na západ, což učinilo z této zeměpisné destinace pro většinu obyvatel takřka nejvzdálenější bod v celé zemi.

Předpojatost médií?

Čtěte také

Důvody pro úvahy o změně hlavního města ovšem nejsou jen zeměpisné. Z článku Jamese Pieresona z Manhattan Institute ocitujme pasáž: „Město je obýváno takřka výlučně krajně levicovými stoupenci Demokratické strany. V posledních pěti prezidentských volbách v průměru 91 procent hlasů zde dostali demokratičtí kandidáti. Prakticky všichni úředníci městských a federálních orgánů jednoznačně straní Demokratické straně a prosazují její agendu. Soudní moc se chová jako justiční pěst strany, porušování zákona je hodnoceno striktně podle stranické příslušnosti. Poroty v trestních kauzách jsou složeny výlučně z příslušníků Demokratické strany stejně tak jako orgány výkonné moci typu FBI nebo daňové úřady.“

Předpojatost médií je donebevolající: v dobách prezidentování Donalda Trumpa bylo hlavní město zaplavováno množstvím násilnických protestů vyvolávajících u sdělovacích prostředků značné sympatie, zatímco za dva roky vlády Bidena se nekonal žádný.

Jefim Fištejn

James Piereson tvrdí v článku, že přenos hlavního města nevyžaduje žádné úpravy americké ústavy, pouze většinové rozhodnutí Kongresu. Jsou i mezinárodní příklady: tak v roce 1960 brazilská vláda uměle vytvořila hlavní město jménem Brasilia, dnes je to jedna z největších aglomerací v zemi.

V Evropě jako příklad může posloužit přesídlení administrativního centra Německa z Bonnu do Berlína. Autor se domnívá, že nyní nazrál čas pro podobný počin i ve Spojených státech. Celý nápad by mohl být pokládán za marginální výkřik z okna, nebýt toho, že článek byl otištěn v posledním čísle respektovaného časopisu Newsweek.

Autor je publicista

Spustit audio