Jefim Fištejn: Starost o Rusko je věcí Rusů

5. březen 2023

V poslední době můžeme z různých stran slyšet novou mantru: podporovat Ukrajinu v jejím boji proti agresorovi je sice třeba, ale jen do té míry, aby se Rusko, chraň bůh, nezhroutilo. Jedním z prvních, kdo pociťuje starost o Rusko, byl francouzský prezident Macron, který veřejně varoval před ponižováním Putina.

Henry Kissinger, i když ve velmi neurčitých výrazech, rovněž vyjádřil zasvěcený názor, že Rusku musí být ponecháno prominentní místo v mezinárodní bezpečnostní konstrukci. Cosi ve stejném duchu pronáší v poslední době i budoucí český prezident.

Čtěte také

To je velmi smutné nepochopení situace, které z ruských bezpečnostních obav činí jednu z našich priorit. Časem to logicky povede k myšlenkovému posunu, kdy ukrajinské bezpodmínečné právo na obranu bude posuzováno podle toho, zda a nakolik ohrožuje existenční potřeby agresora.

Čtěte také

Pokud zachování ruského státu v jeho současné autoritářské podobě se stane jednou z důležitých priorit kolektivního Západu, tato zvrácená logika dříve nebo později povede k představě, že ukrajinský sebeobětavý odpor by měl být nějakým způsobem umravňován a omezován tak, aby neohrožoval postavení Putinovy diktatury.

Náprava jen bez Putina

Problematice se věnuje článek v posledním čísle časopisu Foreign Affairs pod názvem Dejte Ukrajině všechno, co potřebuje. „Tyto obavy nejsou na místě,“ píší autoři. 

Čtěte také

„Nikoli Západ, ale právě Rusko bortí celou bezpečnostní konstrukci, jež zatím lidstvu dobře sloužila. Poslední dvě desetiletí jednoznačně svědčí o tom, že ruský prezident vytvořil skrz naskrz korupční autoritářský stát, který je hrozbou pro jeho vlastní občany, pro sousedy a celý demokratický svět.“

Je nesmyslné želet Putinova odchodu s tím, že po něm nastane chaos – právě on navodil totální rozvrat mezinárodního řádu, který bude možno napravit jen bez něho.

Jefim Fištejn

V časopise Foreign Affairs se dále dočteme: „A proto vítězství Ukrajiny musí být nezpochybnitelné a zdrcující. V sázce je tentokrát příliš mnoho a prohra by přišla demokratický svět mimořádně draho. Dosáhnout takového vítězství není snadné – Putin vězí ve válce až po krk a nemusí se ohlížet na lidské ztráty pro dosažení svých perverzních cílů. Avšak Ukrajinci mohou zvítězit – pokud jim NATO neodepře podporu v jejich zápase o svobodu, demokracii a bezpečnost.“

Autor je publicista

Spustit audio