Jefim Fištejn: Program, nebo osobnost?

11. prosinec 2015

Když začátkem příštího roku bude Republikánská strana Spojených států vybírat nejvhodnějšího kandidáta na prezidenta, nebude to volba jen mezi nejlepšími politiky stranického establishmentu. Bude muset podstoupit volbu mezi dvěma protichůdnými politickými koncepty.

Když významný republikán, v minulých volbách kandidát na viceprezidenta Paul Ryan, přebíral nedávno otěže Sněmovny reprezentantů coby její předseda, předestřel vizi politiky založené na ideovém programu. „Chceme-li zachránit zemi, musíme získat mandát od lidí,“ prohlásil. „Abychom získali mandát, musíme nabídnout ideje. Nabídnout ideje můžeme jen, pokud nějaké ideje skutečně budeme mít.“ Paul Ryan sám v roce 2016 kandidovat nebude, ale má ambici hrát první housle při určování stranického kursu na volební období.

Proti tomuto konceptu stojí jeho naprostý protiklad – koncept politiky, jak ji provozuje Donald Trump. Ideologické postuláty pro něho velkou roli nehrají. Nenabízí voličům konzervativní alternativu k levici. Nabízí razantní alternativu k tomu, co mnozí naštvaní konzervativci vnímají jako slabé vedení země nezávisle na tom, jaké barvy zastává momentální prezident.

Pocit, že změna přístupu dávno nazrála, sdílí nejen mnozí voliči, ale také čelní politické postavy. Když guvernér státu Louisiana Bobby Jindal opouštěl minulý týden peloton uchazečů o prezidentství, smutně prohlásil: „Ztratili jsme léta sepisováním zevrubných politických programů. Nadcházející bláznivé, nevyzpytatelné volby jasně ukážou, že o toto ideové papírování nikdo nestojí.

Za svůj dosavadní úspěch vděčí Trump nejen sebejistotě, s jakou vystupuje, nejen direktní a hulvátské rétorice, ale také schopnosti vnímat starosti a problémy svých voličů, kteří se znepokojením sledují proměny země, hodnotový propad, růst násilí a divokého přistěhovalectví. Jeho voliči nehledají ideologický purismus, vybroušené vize nebo programové finesy.

Tato vnímavost v kombinaci s velkohubostí mu zaručuje solidní vedení uvnitř republikánského pelotonu. Obecně žádný jiný z kandidátů se k němu nepřibližuje více než o 20 procent. V otázce schopnosti zvládnout národní hospodářství druhý v pořadí má důvěru o 46 procent nižší než Trump.

V otázce sestavování federálního rozpočtu předstihuje svého nejbližšího rivala o 41 procent. U problému imigrace má náskok 34 procenta oproti druhému nejlepšímu. V jeho schopnost poradit si s Islámským státem věří o 31 procent více respondentů než v dovednost nejbližšího konkurenta. Celá polovina dotázaných republikánských voličů má za to, že Trump má nejlepší šance vyhrát volby v roce 2016.

Někteří z jeho odpůrců doufali v to, že nedávné teroristické útoky v Paříži a San Bernardinu jeho vyhlídky poněkud poškodí. Stal se pravý opak: průzkumy CNN uskutečněné již po těchto událostech dokazují, že jeho obliba u nich dodatečně stoupla. Co příště bude platit více v Americe? Myšlenky a programy nebo osobnost a dojem rozhodnosti a síly? Ve vztahu k Republikánské straně o tom určitě rozhodnou nadcházející primárky, z nichž první se konají již za půldruhého měsíce.

Spustit audio