Jefim Fištejn: Mzda za zločin

7. listopad 2021

V Americe se toho děje naráz tak mnoho, že naše sdělovací prostředky logicky nestíhají svého spotřebitele o všem informovat. Mimo jejich pozornost nutně zůstávají takové maličkosti jako hromadná rezignace tří tisíců newyorských policistů a půldruhého tisíce hasičů na protest proti vládním nařízením. Ale jedna událost posledních dnů zdá se být mimořádná a neměla by být zametena pod koberec.

Nejdříve deník Wall Street Journal a pak i ostatní média přinesla zprávu o tom, že Bidenova vláda má v plánu finančně odškodnit morální újmu, kterou nelegální migranti utrpěli po překročení americké státní hranice.

Čtěte také

Újma spočívala v tom, že mnohé rodiny nelegálů byly umístěny odděleně v detenčních zařízeních. To dá rozum: cela předběžného zadržení není hotel, kde by mohly být ubytovány celé rodiny včetně dětí. Taková praxe mimochodem pokračuje i dnes, jenže chystaný zákon předpokládá obmyslet jen narušitele hranic v době prezidentování Donalda Trumpa.

V některých státech byly již v minulosti vysloveny originální návrhy odměňovat zločince za nespáchaný zločin. Každý, kdo mohl v příhodné situaci zabít spoluobčana, ale neučinil to, mohl dojít na městský úřad a požádat o finanční odměnu. Ale žádný pokrokový nápad nezacházel tak daleko, aby stát platil za zločiny spáchané. Nepovolené překročení státní hranice je přece porušením zákona. Jinak by se takovým nevítaným přistěhovalcům neříkalo „ilegální migranti“.

Hodnota rodiny ilegálního migranta

Čtěte také

Za morální újmu spáchanou na těchto lidech Trumpovým režimem hodlá Bidenova vláda vyplácet 450 tisíc dolarů na jednotlivce nebo rovný milion na rodinu. Uvedu pro přesnost, že taková částka postačí na koupi velmi slušného domu na lukrativním pobřeží Floridy. Kdo z vás na to má, jak říkával jeden český politik.

Není divu, že se mnozí obyvatelé Spojených států při této zprávě durdí. Velká americká města jsou zaplavena nevídaným množstvím bezdomovců, kteří sice dostávají slušné podpory, ale na přepychový dům to nestačí. Dá se pochopit i pohoršení těch rodin, jejichž synové padli za vlast na vzdálených bojištích: za každého hrdinsky padlého vojáka náleží rodině směšných 100 tisíc dolarů. Je jasné, že pro Bidenovu administrativu jsou tyto dva typy obětí nesrovnatelné: rodina ilegálního migranta má pro něj přesně desetinásobnou hodnotu oproti pozůstalým vojáka padlého za vlast.

Jefim Fištejn

Remcají také přeživší veteráni typu filmového Ramba, kteří z mizerného důchodu do smrti nenašetří na slušné obydlí.

Pro srovnání uvedu, že výše odškodnění, které Německo poskytuje přeživším vězňům nacistických koncentračních táborů, činí zhruba 500 dolarů měsíčně, což je 6 tisíc za rok.

Autor je publicista

Spustit audio