Jefim Fištejn: Když se v Rusku daří, tak se daří!

7. červen 2022

Na ekonomické a jiné sankce, které Západ uvalil na Rusko v reakci na jeho válku proti Ukrajině, odpověděla Moskva speciálním programem s názvem „Nahrazování dovozu“. Nahrazuje se takřka všechno, počínaje terminologií a konče obvyklými výrobky.

Pojmosloví se změnilo k nepoznání: z učebnic dějepisu zmizela Kyjevská Rus, jakoby nikdy neexistovala, místo války se smí mluvit jen o zvláštní vojenské operaci, slovo výbuch je nahrazeno slůvkem rána (kupříkladu v Kyjevě se ozvalo šest ran), pojem chudoba byl ze slovníku vyjmut ve prospěch podivného novotvaru „nebohatství“. Podíl nebohatých Rusů prudce vzrostl, což má dokazovat nástup prosperity.

Čtěte také

V Česku není málo koumáků, kteří vážně věří, že západní sankce navzdory úmyslu podporují nevídaný vzmach ruské kreativity. Špatné západní výrobky se úspěšně vytlačují sofistikovanými ruskými vynálezy.

Pro ilustraci uvedu několik takových pozoruhodných úspěchů. Jako důsledek technologických sankcí vznikl na ruském trhu akutní nedostatek toaletního papíru. Západ se jako vždy přepočítal, neboť nevzal v potaz ruskou vynalézavost. Na trh byl slavnostně uveden toaletní papír místní provenience. Jeho podezřele tmavá barva se vysvětluje tím, že se do dřevného substrátu dodává drcený štěrk, což prudce zvyšuje funkčnost výrobku.

Implantát v barvách státní vlajky

Po odchodu francouzské automobilky Renault oznámily úřady, že stejná výrobní linka bez potíží přejde na výrobu osvědčených ruských vozidel značky Moskvič. Po mnoha pokusech to nakonec automobilový průmysl vzdal a oznámil, že Moskviče sice budou, jenže vyrábět je budou Číňani. Je to jako se španělským Jamónem, kterého je na ruském trhu plno, neboť je vyráběn v sousedním Bělorusku.

Čtěte také

Poslední inzerovaná náhražka okouzluje svým vlasteneckým nábojem. Reklamní štíty v Moskvě oznamují zahájení výroby prsních implantátů pro ženy z rostlinné náhražky chybějících polymerů. A co je důležité, implantáty jsou vyvedeny v patriotických barvách. U žen prý mají úspěch umělá prsa v barvách státní vlajky či v designu polních stejnokrojů. Opravdu si neumím představit, co zažívá ruský vlastenec při pohledu na odhalené prso vlastenky, zvlášť s přihlédnutím k tomu, že pod kůží implantát stejně není vidět.

Ruská média se chlubí tím, že továrny, jejichž provoz je zastaven na neurčito, dávají svým zaměstnancům místo platu drobné parcely pro pěstování zemědělských plodin. Všude hladomor, a v Rusku hojnost.

Jefim Fištejn

Takových novátorských počinů je v současném Rusku přehršle. Jeden údaj, který zpochybňovače sankčních účinků nepotěší: Ministerstvo pro ekonomický rozvoj zveřejnilo hospodářské výsledky Ruska za první čtvrtletí. Ve zprávě se konstatuje, že pokles HDP za dobu sankcí činí 3 procenta. Je to historicky největší pokles výkonu ekonomiky v době maximálních cen ropy, který byl kdy zaznamenán. Inu, když se daří, tak se daří.

Autor je publicista

Spustit audio