Jefim Fištejn: Co se děje s cenou ropy?

26. únor 2015

Nenadálý vzestup cen ropy – takřka o 20 % za posledních pár týdnů, překvapil znalce stejně tak jako jejich strmý pád v průběhu předchozích sedmi měsíců.

Co způsobuje cenové skoky, neví s jistotou nikdo, ale americký tisk se v posledních dnech snaží tomuto jevu přijít na kloub. Mnozí experti spojují cenový růst s předtuchou snížení těžby, kterou údajně pojali investoři nucení zakonzervovávat již započaté investiční projekty.

Není to ovšem víc než předtucha: statistika svědčí o tom, že hlavní výrobci nesnížili objem těžby a zásoby ropy ve Spojených státech jsou nyní největší za posledních 84 let.

Časopis Foreign Policy za nejdůležitější pokládá údaj o zastavení těžby 94 ropných vrtech. Tato skutečnost, píše se v časopise, vyděsila důležité světové hráče, kteří v tom spatřují začátek procesu „volného pádu“ těžby. 94 vrtů je ovšem zlomek z celkového počtu více než půldruhého tisíce těžebních plošin ve Spojených státech.

Deník Wall Street Journal doplňuje celkový obraz výmluvným detailem: společnost British Petroleum pozastavila financování nových projektů, neboť vzhledem k pádu cen ropy poslední čtvrtletí loňského roku pro ni skončilo ve ztrátě.

Čtěte také

Stávka zaměstnanců v několika amerických rafinériích poněkud zdražila benzín, což povzbudilo obchodníky dávno čekající na dobrý důvod, proč znovu začít nakupovat ropné futures.

Většina odborníků se však nedomnívá, že krátkodobý nárůst cen je možné pokládat za radikální obrat. Dominantním faktorem je a ještě nějakou dobu zůstane převis nabídky nad poptávkou a nadvýroba ropy.

Takový názor vyjádřil v rozhovoru s televizí Bloomberg analytik banky Barclays Ashwin Mahesh: „Trhy se nyní snaží namátkou zjistit, jaká je vyvážená cenová hladina, která by stimulovala mírný růst těžby. Podle našeho názoru nadvýroby ropy bude přetrvávat další 2-3 roky, než se projeví důsledky nynějšího rušení těžebních kapacit. Nevylučujeme pád ropných cen v letošním roce až na 30 dolarů za barel. Naše střednědobá prognóza nepřevyšuje 40 dolarů. Jakýkoli vyšší růst nepokládáme za pravděpodobný, neboť světové zásobníky zůstávají přeplněné.“

Ropná rafinerie

Burziáni vysvětlují nynější cenový skok povýtce technickými krátkodobými faktory. Expert Scott Shellady z firmy Bull Reef takto vysvětlil situaci divákům televize Fox News: „Obchodníci, kteří nakoupili ropné futures po 50 dolarech za barel v domnění, že cena klesne na 35 dolarů, se zalekli prvních známek mírného růstu a prodali akcie se ztrátou, čímž ještě více podpořili přechodný růst. Makroekonomická situace se ovšem nezměnila a domnívám se, že cena se vrátí na 40 dolarů za barel.“

Čtěte také

Deník New York Times vyjádřil originální názor, že ceny ropy nyní nejsou odvislé od ekonomických ukazatelů. Vyslovuje domněnku, že Saúdská Arábie snížením těžby nabídla ruskému prezidentovi Putinovi pomocnou ruku výměnou za slib nepodporovat více syrského prezidenta Assada.

Rusko ovšem vzápětí ústy Alexeje Puškova, předsedy Výboru pro mezinárodní vztahy Stání dumy, zprávu popřelo, jakožto ničím nepodloženou novinářskou kachnu.

Spustit audio