Jefim Fištejn: Co očekávat, když se nic nečeká?

15. červen 2021

V posledních dnech obě dvě strany nadcházejícího americko-ruského summitu v Ženevě záměrně snižovaly očekávání veřejnosti. Nebude prý ani společná deklarace, ba ani závěrečná tiskovka – každý z lídrů předstoupí před novináře zvlášť. Jaký má tedy takové setkání na nejvyšší úrovni vůbec smysl a co z něho chtějí vytěžit Joe Biden a Vladimir Putin, nepočítáme-li možnost pohlédnout jeden druhému do očí?

Putin v poslední době udělal vše pro to, aby se Biden cítil v jeho společnosti mimořádně žinantně: porušoval veškeré mezinárodní normy, zasahoval vojensky nebo kyberneticky do vnitřních záležitostí jiných států, rušil spolčovací a shromažďovací práva vlastních občanů, prakticky eliminoval nezávislý tisk, známé opoziční postavy uvrhl do vězení nebo vytlačil do ciziny.

Čtěte také

Rusko pod jeho vedením stále více připomíná Sovětský svaz v letech rozpuku komunistické totality. Nikoli Bělorusko, ale Putinovo Rusko se dnes stává poslední diktaturou Evropy. Každé přátelské gesto, každé vlídné nebo uznalé slovo, natož stisk ruky budou v očích veřejnosti vypadat jako ústupek západních demokracií, zejména té americké, vůči autoritářskému režimu.

Proč tedy tak úpěnlivě žádal americký prezident o možnost osobního setkání? Ujistil svět, že jednat s Putinem bude z pozice síly, ale kde tu sílu brát? V samotných Spojených státech to vypadá mimořádně nahnutě, společnost je propastně rozdělena, žádná ze světoborných reforem se nekonala, ekonomické ukazatele jako třeba inflace nebo stav pracovního trhu jsou přinejmenším znepokojivé.

A dva tucty států vedou s novým prezidentem soudní při kvůli uzavření energovodu Keystone, což obnovilo závislost Spojených států na cizích dodavatelích ropy a plynu.

Putin nabídne Bidenovi to, co nepotřebuje

Že by jednání velké sedmičky, která není žádnou mezinárodní organizací s pravomocemi, mimořádně posílilo Bidenovu pozici? To sotva. Hlavní hráči Evropy prožívají tranzitní období, Angela Merkelová je na odchodu a Emmanuel Macron má svou funkci velmi nejistou. Ti Bidenovi na síle nepřidají.

Čtěte také

Ani diskuze o porušování lidských práv nevypadá tak jednoduše jak v minulosti. Putinova propaganda radostně oznámila, že v této oblasti má Rusko co nabídnout Spojeným státům a že Kreml je připraven otevřít choulostivé téma jako první. Putin je prý argumentačně připraven na spor o to, kde je více politických vězňů, kde je tvrdší cenzura a přísnější zákazy povolání.

Pro Bidena nebude snadné dokázat soupeři, že není cenzura jako cenzura a že se demokracie nemůže obejít bez správných a masových represí. Putin už prohlásil jako ochutnávku k takové polemice, že dnešní Spojené státy kráčí cestou Sovětského svazu a stejně tak i dopadnou.

Jefim Fištejn

Pozorovatelé v rámci možností odhadují potenciální scénáře summitu zhruba takto: Putin nabídne Bidenovi to, co sám nepotřebuje – třeba propuštění Navalného nebo dalších uvězněných oponentů režimu. Beztak jsou mu obtížní jak osina v zadnici.

Biden na oplátku sníží úroveň podpory Ukrajiny a přivře oči nad ruskou územní rozpínavostí v rámci obnovení sovětské říše. Domácí propaganda obou stran to bude vydávat za kromobyčejný úspěch.

Autor je publicista    

Spustit audio