Jefim Fištejn: Američané změnili názor. Nejvyšší soud potvrdil právo občanů na registrované partnerství

29. červen 2015

Večer 26. června nasvícení Bílého domu ve Washingtonu dostalo barvy duhy. Do duhových pruhů se zahalily také radnice San Franciska, Capitol Puerta Rica, úřední budovy mnoha jiných měst Spojených států, Brandenburská brána v Berlíně, pohádkový zámek v Disneylandu. Duhově byl nasvícen také Niagarský vodopád.

Ten den Nejvyšší soud Spojených států rozhodl o právu všech občanů bez výjimky uzavírat sňatky s osobami stejného pohlaví.

Proti rozhodnutí hlasovali čtyři členové Nejvyššího soudu, mezi nimi také předseda soudu John Roberts. Ten má za to, že soud nemá právo vnucovat Američanům svou definici manželství.

Do protokolu nechal zapsat zvláštní názor, podle něhož toto rozhodnutí nemá s ústavou země nic společného, neboť otázky uzavírání manželství jsou v kompetenci zákonodárných sborů jednotlivých států, nikoli soudců.

Kriticky, i když zdrženlivě se k rozhodnutí Nejvyššího soudu vyjádřili prezidentští kandidáti Republikánské strany.

Čtěte také

Také některé náboženské organizace vyjádřily obavy, že nyní je budou nutit zrazovat své přesvědčení kvůli zajištění práv sexuálních menšin.

Avšak historický verdikt Nejvyššího soudu nebyl pro Spojené státy ničím převratným. Jen za poslední dekádu soud čtyřikrát rozhodoval v obdobné věci, vždy ve prospěch žalujících stran poškozených diskriminací sexuálních menšin.

homosexualita

Za tu dobu se ovšem nálady v zemi radikálně změnily. Jak napsal komentátor deníku Wall Street Journal Jerry Seib:

„V žádné jiné sociální otázce nikdy nedošlo k tak radikálnímu obratu v názorech Američanů jako ve vztahu ke sňatku osob stejného pohlaví. Nyní je podporuje většina obyvatelstva. Tudíž Nejvyšší soud svým rozhodnutím pouze reflektoval většinový názor obyvatelstva.“

Teprve v roce 1996 schválil americký Kongres zdrcující většinou hlasů Zákon o ochraně manželství jako odpověď na pokusy několika havajských párů stejného pohlaví hájit své právo na uzavření sňatku.

Ještě v roce 2003 taková manželství byla zakázána ve 36 státech a povolena jen v jednom. Ještě před rokem zákaz platil v 15 státech. V nejbližších týdnech lze očekávat masové vystavování oddacích listů homosexuálním párům ve všech státech.

V sousední Kanadě, kde takové sňatky jsou povoleny zákonem od roku 2005, se na oslavu změny postoje Nejvyššího soudu Spojených států 28. června konal pochod hrdosti Gay Pride. Po Young Street – hlavní třídě Toronta – poprvé kráčel smíšený šik ruských a ukrajinských aktivistů hnutí LGBT.

Spustit audio