Jefim Fištejn: 39 přeběhlíků

29. listopad 2013

Republikánská většina ve Sněmovně reprezentantů amerického Kongresu se nedávno pokusila pozastavit Obamovu reformu zdravotního pojištění známou pod přezdívkou Obamacare. Není velká šance na to, že návrh zákona o odročení reformy bude schválen také Senátem, kde vládne prezidentova Demokratická strana – a už vůbec žádná šance, že by takový zákon mohl vstoupit v platnost.

Prezident Obama totiž pohrozil, že by ho v takovém případě stejně vetoval. Republikánský počin by se tedy dal pokládat za prázdné gesto, nebýt jedné okolnosti: ve Sněmovně reprezentantů pro něj zvedlo ruku 39 demokratických zákonodárců. Vznik početné skupiny „přeběhlíků“, jak se jim v americkém tisku nyní říká, je obecně vnímán jako známka vážného pnutí uvnitř prezidentovy strany a příslib toho, že celý Zákon o dostupném zdravotnictví, jak se oficiálně Obamacare nazývá, se stane hlavním tématem důležitých mezivoleb do Kongresu v roce 2014. Deník The Hill specializovaný na informační pokrytí dění v americkém Kongresu tvrdí, že by přeběhlíků bylo ještě více, nebýt, pouhý den před hlasováním, Obamovy veřejné omluvy Američanům za to, že je svými ujištěními ohledně reformy uvedl v omyl a slibu napravit chyby.

Demokratičtí zákonodárci mají za to, že jejich protivníkům nejde o nápravu chyb a o dotažení reformy do přijatelné kondice, nýbrž o kompletní zrušení reformního zákona. Vůdce republikánské většiny ve Sněmovně reprezentantů John Boehner nedělá z postoje své strany žádné tajemství a prohlašuje, že jen trochu poopravit a vylepšit zákon nestačí a je třeba jednou provždy ochránit před ním Američany.

Reforma zdravotnictví se stala jablkem sváru mezi prezidentem Obamou a jeho odpůrci ode dne, kdy svůj nápad poprvé artikuloval a sotva v dohledné době jím být přestane. Že před třemi lety byl nápad přijat v podobě zákona, situaci nezměnilo, zuřivé spory pokračovaly dál. Obě strany na to doplácejí důvěrou veřejného mínění a snížením voličské podpory. Letos v říjnu rozpory ohledně zdravotního pojištění dostaly Kongres do patové situace, která vyústila v tzv. „shut down“ neboli uzavření všech státem financovaných úřadů.

Průzkumy v té době ukazovaly, že většina Američanů spatřuje vinu za nedohodu na straně republikánů a politologové začali mluvit o krizi a rozkolu v jejich řadách. Avšak již první krůčky uskutečňování reformy zdravotního pojištění narazily na nepřekonatelné těžkosti a co horšího, usvědčily prezidenta z vědomé lži nebo přinejmenším z podcenění složitosti problému. A to značně otřáslo jeho veřejnou podporou, jež zažila nevídaný pád. Podle posledních průzkumů Obamovu politiku pozitivně vnímá pouhých 39 % Američanů. Zdá se, že pád prezidentovy popularity začíná ohrožovat postavení jeho strany a vede k vystřízlivění mnoha demokratických zákonodárců. Potvrzením tohoto trendu se stalo právě poslední hlasování ve Sněmovně reprezentantů.

Spustit audio