Jedovatá mamba se stále nenašla, chovatelka zůstává v kritickém stavu v nemocnici

4. říjen 2018 10:20

Policie zatím nenašla jedovatou mambu zelenou, která se ztratila chovatelce v pražských Hlubočepích. Po hadovi pátrají policisté spolu se specialisty na odchyt hadů. Žena, kterou had uštknul, zůstává v kritickém stavu v nemocnici.

Had utekl v jednom z domů v ulici v Bokách v pražských Hlubočepích a od té doby se patrně někde schovává. Odborníci tvrdí, že se pravděpodobně uchýlila na nějaké teplé místo a není moc pravděpodobné, že by se zdržovala venku. 

Chovatelka, kterou jedovatý had uštknul, je stále v péči lékařů Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. "Zůstává v umělém spánku a její stav je nadále kritický," uvedl mluvčí nemocnice Filip Brož.

Chov jedovatých hadů, stejně jako například šelem nebo primátů, musí schvalovat Státní veterinární správa. Její mluvčí Petr Vorlíček řekl, že v Praze žádný chov mamby povolený není.

"To znamená, že tato mamba byla chována bez povolení," uvedl. Se ženou tak bude městská část Prahy vést správní řízení. "Pokud nemáte chov schválený, tak vám hrozí sankce až do výše 50 tisíc korun. Zvažuje se například to, jestli je to opakované pochybení nebo zda je to poprvé. Pokuta tak může být nižší," dodal mluvčí Státní veterinární správy. 

V Česku má nyní 12 chovatelů mamby povolení na 48 těchto hadů. Ve skutečnosti jich ale asi bude méně, ne všichni totiž mají tolik hadů, kolik nahlásí.

"Odchytu mamby se neúčastní žádný pracovník pražské zoo," vyvrací rozšířenou informaci ředitel zoo Miroslav Bobek. "Jeden náš zaměstnanec pomáhal pouze první večer."

autor: Martin Karlík
Spustit audio