Jednotné Rusko - nejmocnější strana současné ruské politické scény

6. únor 2004

Jak nedávno prohlásil nový předseda Státní dumy a jeden ze zakladatelů Jednotného Ruska Boris Gryzlov, Jednotné Rusko je jako strana parlamentní většiny odhodláno ze svých členů postavit novou vládu. Funkcionáři strany se netají tím, že už v řadách Jednotného Ruska našli vhodné osobnosti, které by nahradily členy současného kabinetu Michaila Kasjanova.

Jak se zdá, vůbec si nelámou hlavu tím, že takzvaní politici kategorie A, spravující nejvyšší státní orgány, žádnou stranickou legitimaci mít nesmějí. Všichni tito lidé jsou prý připraveni pozastavit své členství v Jednotném Rusku. No a kdyby náhodou ani to nestačilo, je Jednotné Rusko se svými parlamentními spojenci schopno a ochotno jednoduše přepsat zákon.

Jednotné Rusko si přitom počíná úplně stejně jako v předvolební kampani, kdy se nezúčastňovalo předvolebních debat a v podstatě nepředložilo žádný program. Tehdy se omezovalo jen na nic neříkající prohlášení typu "za nás nemluví slova, ale činy". Teď zase Kasjanovův kabinet nijak podstatněji nekritizuje a tvrdí jedno jediné: když jsme vyhráli volby, měli bychom sestavit vládu. Připomeňme si v této souvislosti, že Ruská federace není parlamentní demokracií, ale prezidentskou republikou, kde o premiérovi a složení vlády rozhoduje výhradně prezident, který se na výsledky parlamentních voleb nakonec nemusí ohlížet.

Opakuje se tedy totéž, co se krátce po volbách stalo v nové Státní dumě - Jednotné Rusko se dlouho nerozpakovalo a obsadilo svými lidmi všechny nejdůležitější funkce. Zajímavé je, že snahu o jednobarevnou vládu nakonec všechny ostatní parlamentní síly podpořily. Logiku jejich uvažování zřejmě nejlépe vyjádřil nezávislý poslanec Vladimír Ryžkov, jehož mocenské běsnění Jednotného Ruska v Dumě rozhořčilo natolik, že se obrátil na ústavní soud. V tuto chvíli však poslanec Ryžkov konstatoval, že budou-li medvědi (jak se také členům Jednotného Ruska podle jejich erbovního zvířete celkem případně říká) ve vládě, bude to Rusku jen k užitku. Citujeme: "Když má země nestranickou vládu, mohou její členové říkat: My za nic nemůžem, nám se prostě nedostalo parlamentní podpory. Kdežto Duma může zase říkat, že vším je vinna vláda. "Konec citátu. V nové situaci bude podle Ryžkova základní rovnice vztahu vláda parlament vypadat jinak - když Jednotné Rusko uzurpuje veškerou výkonnou moc, tak také ponese za kroky vlády veškerou odpovědnost.

Jednotné Rusko je připraveno prosazovat své ministry do vlády ihned po březnových prezidentských volbách. Jak jsme se ale již zmínili, háček je v tom, že složení ruské vlády neurčují výsledky parlamentních voleb, ale jedině a výhradně prezident.

Vztah hlavy státu a strany, o níž se říká, že její ideologie se omezuje na tezi "jsme tu proto, abychom podporovali prezidenta", není přitom zcela průzračný. Putin velmi dobře ví, že tato strana, která se původně jmenovala Jednota, vznikla půl roku před minulými prezidentskými volbami právě jen jako jeho osobní předvolební servis. Zcela nepochybně se na jejím vybudování sám podílel. Přesto ji - alespoň viditelně - nijak neprotěžuje a když, tak jen nepřímo. Když byl například během parlamentních voleb při odchodu od urny dotázán, koho volil, odpověděl, že jeho politické preference a sympatie jsou přece všeobecně známy.

Jednotné Rusko nikdy nebylo, není a zřejmě ani nebude skutečnou politickou stranou. Jeho členy a funkcionáři jsou především bývalí nižší sovětští aparátníci, kteří nemají ani vlastní vůli, ani vlastní politický program. Jejich jedinou vírou a jediným přesvědčením je sloužit existující moci. Přesto je v tuto chvíli nutné brát Jednotné Rusko velice vážně. Při současném rozložení politických sil v zemi, kdy komunisté vytrvale slábnou, pravice se ani nedokázala dostat do parlamentu a nacionalisté, které nelze považovat za relevantní vůdce nové ruské politické kultury, se neustále přeskupují, bude rozhodující silou právě amorfní Jednotné Rusko.

Jak se zdá, strana sama je na to připravena a s chutí pošilhává například po japonských zkušenostech. Ostatně - připomeneme-li si, co po dlouhá léta znamenal Indický národní kongres v Indii či Institucionální revoluční strana v Mexiku, nalezneme asi odpověď, jakou roli má Jednotné Rusko v současném ruském politickém životě plnit. A může to být role na dlouhá desetiletí.

autor: ldo
Spustit audio