Jednorázovým rouškovným si pod sebou jen podřezáváme větev. Problémy seniorů řešme systémově, žádá Richterová z Pirátů

26. srpen 2020

Vláda chce důchodcům vyplatit jednorázové „rouškovné“, podle ANO ve výši 4 tisíc korun, ČSSD navrhuje 6 tisíc. To by mělo kompenzovat vyšší náklady i stres během koronavirové pandemie. Podle Romana Sklenáka (ČSSD) má stát seniorům pomoci, Olga Richterová (Piráti) ale není přesvědčena, že si to státní kasa může dovolit. 

„Vláda by příspěvek určitě měla vyplatit, protože důstojnost života důchodců není taková, jaká by měla být. Za 30 let kupní síla seniorů prakticky nevzrostla,“ tvrdí v Pro a proti na Plusu poslanec Roman Sklenák (ČSSD), který je členem sociálního výboru ve sněmovně.

Podle něj říkat seniorům, aby počkali, až bude lépe, není férové. „Kdyby nebylo nás, tak důchody dnes nejsou v takové výši, v jaké jsou. Rozdíl mezi valorizací v letech, kdy je u vlády sociální demokracie a kdy byly pravicové strany, je zcela zřejmý.“

Nevíme, co nás čeká na podzim. Důvodů, abychom seniorům pomohli, je víc než dost.
Roman Sklenák

Poslankyně a místopředsedkyně České pirátské strany Olga Richterová s vyplacením příspěvku souhlasí jen v případě, že se pro něj najdou zdroje. „Jediné, o čem ale zatím víme, jsou dluhy a zadlužování státu.“

„Jsme velmi rádi, že funguje valorizace důchodů, ta za příští rok bude celkem 10 600 korun. Jednorázové částky, kterými teď hází vláda, jsou nepoměrně nižší než to, co je už jasné, že senioři dostanou a co je v pořádku,“ připomíná Richterová.

Čtěte také

Rozpočtové náklady na rouškovné by činily 12 miliard korun při příspěvku ve výši 4 tisíce korun, respektive 18 miliard korun podle návrhu z ČSSD, z celkového půlbilionového schodku. „Ale za jednu miliardu bychom mohli podpořit oddlužení 71 tisíců důchodců, kteří jsou v exekucích a půl milionu lidí v dluhových pastích,“ připomíná místopředsedkyně Pirátů.

Sklenák ale namítá, že se vláda exekucím a oddlužením už dostatečně věnuje. „A běžte říct seniorům, že jejich problémy vyřešíme tím, že se budeme věnovat exekucím.“

Tento dluh bude muset v budoucnu někdo zaplatit. Pozornost státu by se měla zaměřit na systémová řešení.
Olga Richterová

Poslankyni prý připadá, že jako společnost si pod sebou začínáme řezat větev. „Měli bychom řešit podstatnější témata, třeba nedostupnost zdravotní péče nejen pro seniory v regionech a podobně. To by ve výsledku roztočilo ekonomiku mnohem lépe. Systémová řešení ale vláda nediskutuje,“ vadí Richterové.

S tím ale poslanec ČSSD nesouhlasí. „Důchodová komise se blíží k výstupu a na podzim bude představen balík návrhů důchodové reformy, na kterých je shoda v rámci politických reprezentací. Mohlo by to být už v září,“ ujišťuje o práci vlády i na systémových změnách Roman Sklenák (ČSSD).

Argumenty obou stran v Pro a proti si poslechněte v audiozáznamu.

Spustit audio

Související