Jednání o rakouské velké koalici přerušeno

31. říjen 2006

Rakouská lidová strana v noci na dnešek oznámila, že přerušuje jednání se sociálními demokraty o vytvoření velké koalice.

Stalo se tak poté, co na zahajovacím zasedání nově zvolené poslanecké sněmovny byl zřízen hlasy sociálních demokratů, Zelených a Svobodných a proti vůli lidovců vyšetřovací výbor k objasnění právní a politické odpovědnosti za nákup 18 bojových stíhaček Eurofighterů před čtyřmi a půl lety.

Ještě před jejich dodáním by se podle představitelů těchto stran měly objasnit možné korupční zájmy tehdejších vládních představitelů a jednotlivých osob na uzavření kontraktu a na kolik by přišlo nákup zrušit. Dosluhující spolkový kancléř Wolfgang Schüssel varoval před ustavením tohoto výboru, neboť bude mít za následek negativní dopad na jednání o velké koalici. Naopak sociální demokraté i Zelení, ke kterým se překvapivě přidali i Stracherovi Svobodní, žádají bezpodmínečné přešetření této kauzy, jež podle jejich slov nebývale zatěžuje státní rozpočet. Nezvyšuje ani obranyschopnost země, která je obklopena státy NATO. Navíc by si podle některých expertů Rakousko mohlo od Švýcarska vypůjčit za daleko lepších podmínek stíhačky, kterých je k dispozici stovka, z nichž část je zakonzervovaná.

Po skončení zasedání grémia lidovců o půlnoci Schüssel oznámil, že jednání přerušuje na tak dlouho, pokud bude existovat "rudo-zeleno-modrá trojkoalice". Na dotazy novinářů, za jakých podmínek by lidovci obnovili jednání o velké koalici, Schüssel neodpověděl. Podle jeho slov neleží nyní míč na straně lidovců, kteří projevili dostatečně svou vůli k jednání. Teď je na tahu spolkový prezident Heinz Fischer a předseda sociální demokracie Alfred Gusenbauer, který jím byl pověřen sestavit novou vládu. Podle Schüssela se ukázalo, že ji tvoří spolu se Zelenými a s krajně pravicovými Svobodnými. Lidovci proto odmítají vést jakákoliv paralelní jednání, a nedostaví se také na plánované jednání se sociálními demokraty o státním rozpočtu, vnitru a vzdělání. Současně předsednictvo lidové strany pověřilo dosavadního ministra obrany Günthera Plattera, aby vypočítal náklady plynoucí z odstoupení smlouvy o nákupu stíhaček. To by možná mohlo otevřít dveře k vyřešení tohoto případu.

Vedení sociální demokracie kvůli přerušení jednání vyzvalo Schüsselovu vládu, aby odstoupila. Člen vedení sociální demokracie vídeňský starosta Michael Häupl dokonce pohrozil vypsáním předčasných parlamentních voleb. Norbert Darabos, úřadující vedoucí sociálních demokratů, sice toto prohlášení oslabil slovy, že jeho strana chce i nadále s lidovci vyjednávat ale dodal: "na kolenou před nimi klečet nebudeme".

Političtí pozorovatelé nejsou tímto vývojem zaskočeni, protože výsledek parlamentních voleb neumožnil oběma velkým stranám vytvořit kromě jich samotných jinou dvojkoalici. Schüssel zatím ani měsíc po prohraných volbách se nesmířil s porážkou a zřejmě hledá východisko, jaké se mu podařilo v roce 1999, kdy těsně před uzavřením velké koalice vytvořil vládu s Haiderovou tehdejší Svobodnou stranou. Již při zahájení jednání se sociálními demokraty v rozhovoru pro list Der Standard nevyloučil možnost uzavřít koalici s pravicovými stranami.

Schüssel také upozornil na to, že nejde o automatický souhlas s velkou koalicí. Stranická veřejnost má velké výhrady k účasti na spoluvládě se sociálními demokraty. My to víme a cítíme to, řekl Schüssel s tím, že on sám by členem takové koalice nebyl. Gusenbauer jasně naznačil, že je s lidovci ochoten jednat o jakémkoli kompromisu. Apeloval přitom na to, aby výsledek voleb přijali s chladnou hlavou. Současně oznámil, že nevylučuje též rozhovory s ostatními parlamentními stranami. Zatím však nevidí, že by existovala jiná koalice než s lidovou stranou. Snažil se tak vyhovět názoru spolkového prezidenta Heinze Fischera, který jedinou smysluplnou vládu vidí ve velké koalici.

Za takové situace však těžko bude sestavena do vánočních svátků, tak jak si přál. Jednání o ní se bezpochyby dostaly do slepé uličky a veškerá tíha nyní leží na spolkovém prezidentovi, který podle sdělení své kanceláře je ve stálém spojení se Schüsselem i Gusenbauerem. Musí se pokusit najít východisko z kauzy Eurofightery, které bude vzhledem k protichůdnosti postojů obou stran složité. Zřejmě ani lidovci zatím předčasné volby nechtějí, ale ty přece jen nad rakouskou politickou scénou visí jako Damoklův meč, pokud strany nebudou schopny dohodnout se na způsobu vytvoření vlády.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

Spustit audio