Jediný inzerát vyvolal v říjnu 89 poprask. Rudé právo přálo Václavu Havlovi k narozeninám

7. říjen 2014

V sobotní příloze deníku, která vyšla 7. října 1989, se objevil ve společenské rubrice nenápadný inzerát s přáním Ferdinandu Vaňkovi. Jméno pochází z Havlovy hry Audience a mělo skrýt gratulaci právě pro dramatika a pár měsíců nato budoucího prezidenta.

Přání k narozeninám, svátkům nebo výročím plní a plnily rozhlas i noviny a obvykle je přejdeme bez povšimnutí. S přáním, které se 7. října 1989 objevilo na 13. straně Rudého práva, to bylo jinak. Mluvilo se o něm ve vysílání Svobodné Evropy a psaly o něm západní noviny.

Dne 5. října 1989 podle něj oslavil narozeniny Ferdinand Vaněk z Malého Hrádku, kterému přáli vše nejlepší jeho spolupracovníci a přátelé. U inzerátu Rudého práva byla podobenka oslavence. Byl jím Václav Havel.

Když nic neuděláte, ztratíte sebeúctu, tvrdí Petr Rýgr


Václava Havla jsem znal delší dobu, vážil jsem si ho,“ vzpomíná Petr Rýgr. „Když ho znovu zatkli, tak jsme si se ženou řekli, že to do Rudého práva pošleme.

Inzerát podal v Rudém právu Petr Rýgr. Proč se v přání objevilo jméno Ferdinand Vaněk? „Hra Audience zlidověla. Šlo o alter ego Václava Havla, a tak se to nabízelo. Skutečné jméno by asi neprošlo,“ zamýšlí se dnes.

Přitom 6. prosince 1989, tedy jen o dva měsíce později, už Havlovu Audienci vysílal i Československý rozhlas.

Na podzim však musel Petr Rýgr počítat s tím, že může vzbudit pozornost StB. „Nějaké následky jsem očekával. Jenže když nic neuděláte, také nesete nějaké následky. Třeba ztrátu sebeúcty,“ tvrdí.

„Doba do převratu byla krátká, ale vím, že se tenkrát ptali kamarádky, jestli nás zná. Asi chystali nějakou smyčku,“ myslí si.

Václav Havel

Chtěl jsem komunistům udělat nějakou poťouchlost

Petr Rýgr dodnes žije v malé vesničce Přibyslav na Náchodsku. Ač nebyl sympatizantem režimu a Rudé právo nečetl, v den, kdy měl inzerát vyjít, si ho koupil.

Byl zvědavý, zda oznámení s Havlovou fotkou opravdu vyjde. Výtisk má dodnes schovaný. Stejně tak složenku, kterou inzerát platil. A nebyl na tu dobu levný, stál 460 korun.


Měli jsme strach, že si inzerátu nikdo nevšimne. Nikdo z našich kamarádů Rudé právo neodebíral,“ říká Petr Rýgr, který jim o inzerátu řekl. „Vím, že o něm mluvili ve vysílání Svobodné Evropy. Tím si vysvětluji, proč vešel v takovou známost.

Petr Rýgr jezdil od svých 16 let k Havlům na Hrádeček půjčovat si knížky. Když přání k narozeninám vyšlo, bylo mu 28 let. Nápad však nosil v hlavě delší dobu. „Chtěl jsem komunistům provést nějakou poťouchlost,“ tvrdí.

Na inzerát pak zavzpomínal po mnoha letech s Václavem Havlem na Hrádečku. Havel mu jako poděkování daroval jednu ze svých knih s věnováním.

autor: mkk
Spustit audio