Jeden svět: Snímek Bojovníci ze severu vypráví o radikalizaci mladých dánských muslimů

3. březen 2015

Letošní ročník festivalu Jeden svět tradičně pokrývá širokou škálu témat. Jedním z prvních uvedených snímků byl dánský film Bojovníci ze severu o mladých islámských radikálech z Evropy.

Dokument pojednává o mladých muslimech, kteří z Dánska odcestovali bojovat do Somálska v řadách islamistických milic Al-Šabáb. Někteří z nich poté dále pokračují do Íráku a Sýrie, kde se přidají k takzvanému Islámskému státu.

Jednou z hlavních postav dokumentu je mladík, kterému autoři snímku z důvodů utajení říkají Shadow. Ten ve filmu popisuje těžké životní období, kdy hodně pil, hádal se s rodnou a cítil se osamělý.

Čtěte také

Tento syn somálských imigrantů potká jiné muslimské mladíky, kteří mu ukážou, že může vést lepší život. Dostává se mezi lidi, kteří nepijí, zajímají se o politiku a náboženství, ale také sledují videa radikálních duchovních.

Shadow nakonec skupinu opustí, protože odmítá bojovat, zatímco jeho přátelé odjedou do Somálska, kde někteří zemřou při sebevražedném útoku. Hlavní hrdina se vrací zpět k alkoholu, ale přiznává, že se skupinou radikálních přátel mu vlastně bylo lépe.

Společně se Sørenem Steenem Jespersenem přišla i ředitelka festivalu Jeden Svět, Hana Kulhánková

Režisér snímku Søren Jespersen k tématu říká: „Somálská komunita v Dánsku patří vůbec k těm nejizolovanějším.“

Podle režiséra děti chtějí respektovat vzory svých věřících rodičů, ale zároveň je láká hédonický život dánské mládeže. Nakonec mají pocit, že nikam nepatří. Někteří se tak upnou k víře, která je v rozporu s vírou rodičů.

„Jde o komplexní problém, který zahrnuje spory mezi generacemi, stejně jako náboženské, kulturní i další sociální otázky,“ říká Jespersen.

Dánsko proti radikalizaci mládeže bojuje speciálně cílenými programy, na kterých se podílí učitelé, sociální pracovníci i policie, a snaží se podchytit radikály a radikalizaci v samém počátku.

„Naším filmem chceme ukázat, že tito mladíci, kteří se nakonec někde vyhodí do vzduchu, nejsou žádní vetřelci z jiné planety. Jsou součástí dánské společnosti, vyrůstají v našich školách, a jako společnost máme určitou zodpovědnost za jejich osud,“ připomněl režisér snímku Bojovníci ze severu.

Festival Jeden svět začal v pondělí a potrvá až do 11. března.

autoři: oci , sed , Michael Rozsypal
Spustit audio