Jean-Claude Trichet bude v čele Evropské ústřední banky

5. srpen 2003

Evropská ústřední banka to nemá snadné. Má být strážkyní společné evropské měny v době, kdy některé z vlád, jež novou instituci vybavily značnými pravomocemi, začínají naléhat, aby se poněkud uvolnil finanční korzet takzvaných Maastrichtských kritérií. Proto hodně rozruchu provázelo zprávu, že do čela Evropské ústřední banky se po Nizozemci Wimu Duisenbergovi má jako číslo jedna do Frankfurtu nad Mohanem na podzim stěhovat Francouz Jean-Claude Trichet.

Kdo si čte z novinových zpráv sotva titulky, snadno by mohl nabýt dojmu, že za výběrem Jeana-Clauda Tricheta do čela Evropské ústřední banky je jedna z proslulých pletich, které dovedou zosnovat jen v Paříži. Vždyť kdo by mohl nominovat jako hlavního strážce společné evropské měny člověka, jehož vzdělání a profesionální postoje určila École nationale d´administration, tradiční kolébka francouzské politické a správní elity? A to ještě finančníka, za kterým se táhlo nepříjemně zavánějící podezření, že z pozice státního úředníka ne právě čistým způsobem pomáhal z bryndy bance Crédit Lyonnais.

Překvapení, jak už tomu v politice, a té evropské zvláště bývá, spočívá jako obvykle v detailech, jež by se znamenitě vyjímaly v anekdotě, které se před nějakým časem připisovaly sovětskému Rádiu Jerevan a které byly založeny na tom, že v nich platilo vše, co bylo dříve řečeno, ale zároveň jednotlivé detaily příběhu popíraly celek.

Tedy je pravdou, že Jean-Claude Trichet absolvoval prestižní francouzskou školu, které se mnohdy právem vyčítá, že politici z ní vzešlí, se sobě v mnohém podobají. Proto se snadno mezi sebou domluví, ale málokdy jsou schopni opustit zažitá myšlenkové schémata.

Jenže Trichet, jak se zdá, patří k těm absolventům, kteří se École National d´administration povedli. Pro Čechy bude nejsrozumitelnějším argumentem skutečnost, že nastávající evropský centrální bankéř má lepší pověst v zahraničí, než doma. Trichetova odborná reputace v politických kruzích byla taková, že po jeho službách, když šlo o vážné věci, sáhli postupně prezidenti Valéry Giscard d'Estaing, Francois Mitterand i Jacques Chirac. A to přesto, že byl služebníkem takříkajíc nepohodlným.

Když jde o peníze, prozíraví politici dávají přednost nepohodlným před podlézavým. Koneckonců, který z pretendentů na prestižní funkci by v době, kdy se rozhoduje o úspěchu jeho nominace, napsal svému prezidentovi dopis, že by měl státní finance a hlavně schodek rozpočtu dát do souladu se strohými Maastrichtskými kritérii? Navíc v době, kdy z Paříže vychází série politických signálů, že v době chřadnoucího hospodářského růstu ve většině zemí Evropské unie by Maastrichtská kazajka potřebovala o dva až knoflíčky povolit. A právě Jean-Claude Trichet nyní vzkázal Chiracovi, že francouzské státní finance potřebují ozdravnou kúru.

Nástupce Wima Duisenberga má na své straně ještě jednu výhodu. Nizozemci, který se vyjadřoval i podle měřítek pro centrální bankéře málomluvně, scházel smysl pro komunikaci, který umocňoval neobratnými vyjádřeními. Jean-Claude Trichet je z jiného těsta. Svou pověst vybudoval nejen na důsledném lpění na akurátních finančních zásadách, ale také na tom, že se vždy staral o to, jak jeho myšlenky, vyjádřené slovy a činy, působí. Podle jeho názoru není důležité se správně rozhodnout, ale také to, zda tomuto rozhodnutí ostatní porozumějí. Poslední zábrana na cestě k vrcholné bankéřské funkci padla letos na jaře, když soud Tricheta zprostil obvinění, že měl prsty ve finančních injekcích státu pro Crédit Lyonnais.

V Paříži jistě měli na mysli vlastní prestiž, když chtěli, aby se Duisenbergovým nástupcem stal někdo z jejich hnízda. Galská prozíravost či chcete-li obmyslnost, se projevovala v tom, že navrhli Jeana-Clauda Tricheta, který jakoby z pařížského hnízda nebyl. Jak vysvětlit takový paradox? Snad jedině jiným paradoxem. Ten, kdo říkal, že na Francouze je třeba dát si pozor, protože každý z nich podléhá nějaké slabosti, měl samozřejmě pravdu. Vždyť příklady pro toto tvrzení by se daly sázet zednickou lžící. To ale nevylučuje případy, kdy se Francouz doopravdy povede.

autor: Adam Černý
Spustit audio