Je výše pokut za zkažené jídlo dostatečná? Zamyšlení Pavla Maurera

20. říjen 2018
Glosa Pavla Maurera

Možná jste někdy v bistru nebo v prodejně rychlého občerstvení snědli něco zkaženého. Mohlo to dokonce skončit otravou z jídla. Aby tyto situace nenastaly, kontroluje pravidelně i namátkově různé provozovny Česká zemědělská a potravinářská inspekce. Pavel Maurer se zamýšlí nad výší pokut, která hrozí prodejcům za to, že nabízejí zkažené jídlo.

Vždycky mě rozžhaví do běla, když slyším, že někdo hazarduje s našimi těly a podsouvá nám zkažené nebo nekvalitní jídlo. Když si omylem koupíte špatné lyže nebo vám nesedne nový svetřík, je tu pořád spousta možností, jak zboží vrátit, reklamovat nebo vyměnit za jiné. Ovšem když sníte jídlo z „cinklých“ surovin, nebo jej prostě kuchař zkazí, dá se reklamovat velmi těžko. Je vám potom špatně, bolí vás břicho, jste lejce přiotráveni a někdy můžete vážně onemocnět.

Pokud vám někdo úmyslně podstrčí zkažené jídlo, měl by být velmi přísně potrestán. O kebabu, tedy o plátcích kořeněného masa na otáčivém grilu, jsem ve svých glosách několikrát hovořil. Obliba kebabu, který je připravován především v tureckém stylu zvaném döner kebab, v naší zemi, stejně jako v Německu a Rakousku, neustále stoupá. Je to chutné, rychlé a všude k mání.

I Pavel Maurer se nachytal na zkaženou rybu. Doporučuje staré dobré černé uhlí

Pečeme dozlatova na roštu nebo grilujeme doma v troubě. Příprava trvá přibližně 12 minut, z každé strany šest

Představte si, že navštívíte večer s rodinou v kvalitní restauraci, několik lidí u stolu, všichni si dají stejné jídlo. No a pár hodin později příbuzní klidně spí a vám jediným je strašně zle. Jídlem se totiž můžete otrávit, i když je v celém pokrmu třeba jen pár gramů zkaženého masa. Své o tom ví Pavel Maurer.

O to víc mě rozčiluje, že na této pochoutce se tak často podvádí. Státní veterinární správa v Jihočeském kraji ve spolupráci s místním celním úřadem nedávno odhalila v Dolním Dvořišti nelegální sklad mrazených masných polotovarů pro výrobu kebabu. Dodávka přivážela do neschválené a neregistrované provozovny takřka 5 tun kebabu původem z Polska. Ve skladu pak kontrolní inspektoři našli ještě dalších 11 tun mrazených masných polotovarů drůbežích kebabů.

Z pohledu hygieny potravin sice nebyly zjištěny zásadní závady, nicméně dodávat na trh zboží z provozovny, která není registrovaná, je v rozporu s platnými předpisy. Ani samotná doprava zásilky kebabu předpisům neodpovídala. Tolik úřední zápis.

Pavel Maurer: Zašlá sláva vietnamské zeleniny

Nekvalitní zelenina a ovoce musí pryč

Nakupujete zeleninu ve vietnamských večerkách, nebo preferujete farmářské trhy? Vietnamská zelenina v minulosti platila za jednu z vůbec nejkvalitnějších. To již dávno neplatí a tak se alternativou k vietnamské zelenině staly lokální farmářské trhy.

Co k tomu všemu dodat? Jen pro vaši představu: kebab se do restaurací přiváží jako obrovská zmrzlá šišatá koule, která je uvnitř napíchnutá na točivou hřídel. Takže pokud se během celoevropského transportu kebabu změní teplota této potraviny, nebo je uskladněna nelegálně či neodborně, je klidně možné, že se může pokazit, aniž by si toho někdo všiml. Tedy, kromě nás, kteří takový kebab s chutí zkonzumujeme – a pak se divíme, že je nám špatně. Za porušení zákona o potravinách může být u nás uložena pokuta ve výši až jednoho milionu korun. Ovšem když se mi udělá po zkaženém jídle tak zle, že bych nejraději nebyl, pak moje otázka zní: a není to málo?

autor: Pavel Maurer
Spustit audio