Je to vrchol mé kariéry. Cesta sem byla nesmírně náročná, přiznává zlatý slalomář Jiří Prskavec

30. červenec 2021

Kajakář Jiří Prskavec zajel ve finále vodního slalomu na olympijských hrách v Tokiu nejrychlejší čas a vybojoval pro Česko zlatou medaili. Druhého Slováka Jakuba Grigara porazil o více než tři sekundy. Po střelci Jiřím Liptákovi se tak osmadvacetiletý kajakář stal druhým olympijským vítězem na letošních hrách.

„Byla to nejtěžší jízda v mém životě. Startovat z posledního místa na olympijských hrách je sen a zvládnout to, dojet s takovým náskokem prvním místě je nádhera. Včera jsem říkal, že můj cíl je jet s radostí dítěte a s velkým srdcem – myslím, že se mi to povedlo,“ popisuje se zlatou medailí na krku slalomář Prskavec.

Bronz nakonec získal Němec Hannes Aigner. Prskavec zlatem vylepšil svůj výsledek z předešlých her v Riu de Janeiru, kde získal bronz. Svěřenec svého otce Jiřího Prskavce staršího získal v Tokiu pro Česku druhou zlatou medaili po střelci Liptákovi a celkově pátý cenný kov.

„Bylo to krásné. Tlak byl obrovský. To, co se tady dělo a ještě jsem jel na konci, tak to bylo o to těží. Člověk na to dlouho čeká, ale zvládl jsem to perfektně,“ raduje se Jiří Prskavec.

Úřadující mistr světa Prskavec postoupil do závěrečných bojů o titul z prvního místa v semifinále a startoval tak jako úplně poslední. S tlakem se ale vyrovnal a finálovou jízdu zvládl bez chyby a mohl tak slavit svůj největší úspěch v dosavadní kariéře.

Konečné pořadí finále K1 mužů:

1. Prskavec (ČR) 91,63 (0 trest. sekund), 2. Grigar (SR) 94,85 (0), 3. Aigner (Něm.) 97,11 (0), 4. Oschmautz (Rak.) 98,79 (0), 5. Smolen (USA) 99,12 (0), 6. Forbes-Cryans (Brit.) 100,58 (2), 7. Neveu (Fr.) 101,18 (4), 8. Delfour (Austr.) 102,33 (2).

Na kanále Kasai se mezi trojici nejlepších prosadil i kanoista Lukáš Rohan, který vybojoval stříbro.

autor: vla
Spustit audio

Související

Sledujte nás