Je to velká věc – propojuje skupiny lidí i generace, oceňuje Ježíškova vnoučata ředitel centra sociálních služeb

23. listopad 2022

Projekt Ježíškova vnoučata běží už šestým rokem. Od začátku je v něm zapojené i Centrum sociálních služeb Jeseník. Jeho ředitelem je už 30 let Jan Rotter. „Lidé zvenku mi říkají, že tu vidí úsměvy a pozitivitu. To znamená, že to tak vnímají i naši klienti. A o to nám jde,“ pochvaluje si. Na jaké zážitky s Ježíškovými vnoučaty v centru rádi vzpomínají? A jaký úspěch měl dárek v podobě Jaromíra Hanzlíka? Poslechněte si celý rozhovor.

Ježíškova vnoučata přicházejí i do vašeho centra už šestým rokem. Máte nějakou vzpomínku na nezapomenutelná setkání?

Určitě. Tato významná a prospěšná akce nás provází od samého začátku, kdy jsme se do projektu přihlásili. Utkvělo mi v hlavě několik takových akcí, které měly větší dosah. I jednotlivosti jsou úžasné, ale chtěl bych připomenout jeden dárek, kdy k nám přijela Ježíškova vnoučata, tedy dárci – mladí lidé, fotografové s vizážistkou.

Čtěte také

 Plnili přání mnoha našim seniorům, kteří si přáli udělat krásnou fotku, na které by vypadali hezky. Strávili tu krásné páteční odpoledne, vizážistka si vzala do parády dámy i pány. Pánové byli vyfešákovaní, dámy byly krásně namalované. Výsledkem byly nádherné fotky. Senioři je druhý den dostali jako dárek.

Zaznamenali jsme úžasnou věc – jiskry v očích našich seniorů, ale co nás velmi překvapilo – i u těch mladých lidí. Nečekaně se ukázalo, že to byl dárek pro všechny. Senioři byli spokojení, protože dostali dárkem fotky, měli jsme i výstavu na zdech v chodbách.

Ale i naši mladí přátelé sami řekli, že to pro ně byl zážitek a že se chtějí vrátit. Že pro ně samotné bylo obdarováním, jak to senioři vnímali. Byli to lidé něco přes dvacet let, což je něco úžasného – propojení mladé generace a seniorů.

Na webové stránce Ježíškova vnoučata je seznam všech přání seniorů. Jak to vlastně funguje tady uvnitř vašeho domova, když senioři vyslovují svá přání?

Čtěte také

Nejenom uvnitř domova, ve všech čtyřech našich službách se snažíme naplňovat přání našich seniorů. Administraci se věnují aktivizační i sociální pracovníci, při vlastní realizaci předávání dárků pomáhají i další kolegové. Mluví se seniory, získávají náměty na přání a ty pak zadávají do systému v rámci Ježíškových vnoučat.

Pokud je mi známo, máme letos zažádáno bezmála o 60 přání. Mezi běžná přání patří knížky, hry, i například trouba na pečení – protože naši senioři se v rámci aktivačních činností rádi podílí právě na této činnosti.

Tímto bych chtěl velmi poděkovat dárcům i nadačnímu fondu Českého rozhlasu, protože je to velká věc, že se propojují dvě skupiny lidí – dárci a ti, kteří dárky chtějí a vznášejí svá přání. A chtěl bych také poděkovat svému týmu. Je to práce navíc, velmi potřebná a záslužná.

A co lidé, kteří tady pracují? Hledají se laskaví a chápaví lidé těžko?

Těžko se hledají lidé obecně, do sociálních služeb obzvlášť. Průprava a výbava člověka, kromě osvědčení, je někde jinde – v srdci. Člověk by měl mít touhu v tom pracovat, což se ne vždy ukáže při výběrovém řízení.

Ale měli jsme takřka vždy šťastnou ruku a v současné době máme skvělý kolektiv ve všech sociálních službách, za což jsem velmi rád. Z úst jiných lidí se mi potvrzuje, že tu vidí úsměvy a pozitivitu. Pokud to tak vnímají lidé zvenku, vnímají to i naši klienti. A o to nám jde.

Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lucie Výborná , agf
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.