Je třeba se hýbat, ale večer si dám svůj půllitráček kávy, prozrazuje kardiolog Richard Češka

28. leden 2021

Choďte po schodech nebo vystupte o stanici dřív, radí kardiolog a internista Richard Češka. Je dobré využívat přirozené možnosti pohybu.

„Za jednu hodinu je v Česku pět nových případů srdečního selhání. Řada pacientů teď nechodila do nemocnic dokonce s infarktem a zemřeli doma. Nechci zlehčovat koronavirus, zemřelo na něj 15 tisíc lidí, z toho 12 tisíc loni, ale na kardiovaskulární choroby umírá ročně 50 až 60 tisíc, na nádorová onemocnění 20 až 30 tisíc. Právě na prevenci se v době pandemie často zapomíná,“ připomíná v Blízkých setkáních kardiolog Richard Češka.

Překvapilo mě, že pacienti nebrali léky

Když lidi nic nebolí, k lékaři nepřijdou. Ne nadarmo se vysokému tlaku a cholesterolu říká tiší zabijáci, dodává Richard Češka. „Když jsem byl mladý, dal jsem pacientovi léky, on přišel a měl stejné hodnoty, dal jsem mu silnější, pak jsem léky změnil. Já vůbec nepředpokládal, že léky nebere. Kolegové dělali studii u pacientů s vysokým tlakem, kteří užívali čtyři a více léků. Vyšlo jim, že třetina je užívala, jak má, třtina někdy něco a třetina vůbec.“

Co říká na pití kávy? „Chtěl bych vyvrátit, že káva je z hlediska kardiovaskulárního systému něco zlého. Já se naučil kávu v práci nepít, ale přijdu večer domů a dám si svůj půllitráček,“ prozrazuje Richard Češka. Přiznává i uzeniny. „Profesor Charvát, zakladatel naší kliniky říkal: Přece si kvůli zdraví nebudu kazit život. Můžeme si vymyslet nejrůznější doporučení, ale když budou pro pacienta velmi nepříjemná, tak je nebude dodržovat.“

Proč doporučuje červenou rýži? Mohou doplňky stravy ohrozit zdraví pacienta? Co říká na užívání vitamínů?

autoři: Tereza Kostková , zk
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.