Je tibetská vlajka vyvěšená na radnicích gestem politickým, nebo občanským?

11. březen 2015

Tibetskou vlajku letos vyvěsilo rekordních 594 radnic a 86 škol. Má připomínat výročí krvavého potlačení tamního povstání a vůbec perzekuci celého tibetského národa pod čínskou nadvládou.

Jinde vlajku odmítají vyvěsit z nejrůznějších důvodů, zejména kvůli údajnému rozporu s Ústavou.

„Václav Havlem založená podpora Tibetu je základem naší porevoluční zahraničně-politické identity,“ uvedla v pořadu Pro a proti zakladatelka a předsedkyně poslanecké skupiny přátel Tibetu Kateřina Jacques.

Podle ní se ale politika, kterou vytyčil Václav Havel, po 25 letech kompletně změnila, a o to více je potřeba tomu základním způsobem čelit, ať už na občanské nebo komunální úrovni.

„Jednak vyjadřujeme solidaritu s někým, kdo pomoc potřebuje, a to je nejen tibetský lid, ale vůbec lidé v Číně. Děláme to taky kvůli naší důstojnosti, abychom vyjádřili, že je tu něco, co nás v životech přesahuje,“ vysvětlila Jacques.


Jacques: „Ocitáme se v okamžiku, kdy celostátní politika základním způsobem selhává. Začalo to nesmyslným a sprostým vyjádřením předsedy vlády na adresu Václava Havla, že nás zavedl na špatnou kolej, a že změníme politiku vztahů k Číně. Občanský postoj je v tuto chvíli důležitější než kdy jindy. Zvláště ve chvíli, kdy vláda tímto zásadním způsobem selhává, a selhává i prezident.“

Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) zásadně odděluje občanskou a komunální úroveň od té zahraničně-politické.

Své výhrady vůči postojům politiků k různým otázkám mají podle něj občané vyjadřovat především ve volbách.


Lomecký: „Nespokojenost s vládou se vyjadřuje parlamentními volbami. K těm došlo a občané si zvolili parlament a parlament si zvolil vládu. To znamená, že cesta ke změně tohoto stavu vede opět přes demokratické volby, nikoli přes hurá akce. Tlak na změnu poměrů může být jenom změnou poměrů demokratickými volbami přes parlament, nikoli tím, že budeme počítat, kolik radnic vyvěsilo tibetskou vlajku, a kolik ne.“

„Zahraniční politika a věci, které souvisejí se vztahy vůči zahraničí, přísluší ministerstvu a vládě. Komunálním politikům přísluší starat se o veřejné blaho, pořádek, chodníky, parky, školy a podobně,“ tvrdí starosta.

Ten je přesvědčen, že rozhodnutí vyvěsit tibetskou vlajku by mělo být předmětem projednávání na radnici. “A já jsem takový bod do jednání nezařadil, protože si myslím, že nepatří do priorit městské části Praha 1.“

„To není o solidaritě nebo nesolidaritě. Jako občan jsem solidární s Tibetem, ale jsem také solidární s genocidou Arménů nebo Kurdů,“ shrnul Oldřich Lomecký.

autoři: tpa , oci
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.