Je paradox, že premiér, který je sám migrantem, se vůči uprchlíkům vymezuje, soudí Jiří Zlatuška

2. květen 2019

Odstupující děkan Fakulty informatiky Masarykovy univerzity v Brně Jiří Zlatuška je mimo jiné bývalým členem hnutí ANO 2011. „Mé působení v ANO neovlivnilo mou práci v akademickém prostředí a ani to, jak se na mě lidé na vysoké škole dívali,“ říká.

Ve straně Andreje Babiše vydržel Zlatuška čtyři roky. „Nelituji toho ani minimálně. Šel jsem do toho s tím, že budu reprezentovat politické hnutí s konkrétním politickým programem. Koneckonců ve školství, vědě a sportu jsem jej i sám psal,“ dodává.

Tomáš Němeček: Máme mocenský dvojblok a jsme v situaci, kterou naše země ještě nezažila

Tomáš Němeček, novinář a právník

Tomáš Němeček patřil mezi uznávané české novináře. Působil jako redaktor v týdeníku Mladý svět, v Respektu, Hospodářských a Lidových novinách. Z posledních jmenovaných odešel kvůli Andreji Babišovi. Dnes se věnuje právnické profesi.

Jeho ideje a program strana nerealizovala. Zlatuška sice takové jednání nečekal, dnes to ale komentuje se stoickým nadhledem.

Je to záležitost toho, že politická uskupení mají tendenci degenerovat k pouhému uchovávání moci. A součástí toho, čemu Andrej Babiš říkal matrix. Teď se zařadil přesně vedle těch, které tímto způsobem kritizoval. Nepřekvapilo mě, že k tomu došlo, protože každá moc korumpuje. Překvapilo mě jen, jak to proběhlo rychle,“ uvádí.

Odchýlení od Evropy

Kandidovat s řadou lidí, kteří jsou na politických pozicích dnes, respektive s tím, kam se posunul program hnutí, to by mě žádným způsobem nenaplňovalo nadšením,“ říká bývalý poslanec Babišova nutí a muž, který probouzel v mnoha voličích důvěru v to, že jde o zodpovědný politický projekt. Odchýlení od původního směřování popisuje Zlatuška se skepsí:

Není to liberální strana, jakou se snažila být, včetně sounáležitosti s evropskou aliancí liberálů a demokratů. Nyní tam převládají nacionalistické tóny. Překvapila mě i podpora Miloše Zemana. V době, kdy jsem kandidoval, měl Andrej Babiš vůči němu zcela jasný postoj. Tvrdil, že je to korupční postava. Projevilo se to i v postoji k migraci. Je to absolutní paradox, že premiér, který je sám migrantem, se vymezuje tímto způsobem. Je to popření základních věcí, na kterých Evropa civilizačně stojí,“ uzavírá.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím čtvrtečním hostem. Jiří Zlatuška bude mluvit mimo jiné o akademické půdě a důvodech ke svému odstoupení z postu děkana Fakulty informatiky brněnské Masarykovy univerzity.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.