Je Pantheon jen skladiště soch aneb K čemu nám už 200 let je Národní muzeum?

Fučík ven? Šrámek zpět? A byl tam ten Šrámek vůbec někdy? Nebo jak to bylo? A co císař František Josef? Patří mezi velké Čechy?

Národnímu muzeu se před několika měsíci podařilo vyvolat debatu jako z 19. století.

Náměstek generálního ředitele Národního muzea a historik Michal Stehlík a archivářka z Archivu Národního muzea Klára Woitschová

Zase se řešilo, kdo do národa patří a kdo z něj má být vylučován, jako by všech těch vyloučení století dvacátého ani nebylo. Ukázalo se, že pro aspoň některé z nás je Pantheon Národního muzea stále živý a že jsou připraveni se přít jako jejich dědové. Pro většinu společnosti je to ale stále jen skladiště soch a jinak už těžko kdy bude.

Národní muzeum uloží nad kopuli hlavní budovy schránku se vzkazem pro další generace

Sbírka vkládaných předmětů

Národní muzeum v Praze dnes uloží schránku se vzkazem pro další generace. Při opravách historické budovy stavbaři v polovině května našli v takzvané makovici, tedy ve zlaté kouli nad střechou hlavní budovy, olověný box s historickými dokumenty. Teď ho dělníci vrátí zpátky s novým poselstvím.

Tak či tak, Národnímu muzeu se tak v roce svého 200. výročí podařilo vstoupit do veřejné debaty a to je jistě žádoucí. Centrální české muzeum by neměla být zaprášená sbírka minerálů nebo váziček. Měla by to být instituce živá a schopná vstupovat do veřejné debaty, a to nejen žertovnými provokacemi kolem obsazení Pantheonu.

Především by mohlo být tím, kdo nás odpovědně a poučeně provede naší vlastní historií a nebude u toho zatěžovat výklad politickou ideologií. Zdá se, že po rekonstrukci své hlavní budovy se Národní muzeum hodlá nadechnout právě tímto způsobem. Že se hodlá vrátit ke svému zemskému pojetí, tedy k Čechám jako území a dění v něm, nikoli k pojetí jazykovému, nacionálnímu, tedy odvozeného od řeči. Než se uvidí, jak se mu to povedlo, je čas si připomenout, čím vším za těch 200 let muzeum prošlo.

Dvousté výročí založení Národního muzea v Praze připomenou první dubnové Reflexe debatou Martina Gromana s náměstkem generálního ředitele této instituce, historikem Michalem Stehlíkem, a také s archivářkou z Archivu Národního muzea Klárou Woitschovou. O své názory na současnost i minulost Pantheonu se podělí také novináři Martin Zvěřina a Štefan Švec.

autor: Martin Groman
Spustit audio