Je listopad 1989 důležitý pro ty, kdo ho nezažili?

25. listopad 2014
Radiofórum

Před 25 lety připadl 25. listopad na sobotu. Bylo zima, vzduchem poletovaly sněhové vločky. Kardinál František Tomášek sloužil dopoledne v katedrále sv. Víta pontifikální mši k svatořečení Anežky Přemyslovny. Aktu se na Hradě zúčastnilo asi sedm tisíc lidí. Kardinál Tomášek je ujistil, že „církev stojí za lidem." Mši přenášela Československá televize.

Vedení komunistické strany toho dne oznámilo jisté personální změny. Občanské fórum (OF), hnutí, které odmítalo totalitní režim, je ale označilo za nedostatečné.

Odpoledne se na Letenské pláni v Praze shromáždilo asi 800 tisíc lidí. Byla to první velká manifestace odporu proti tehdejší komunistické vládě - a také první protirežimní demonstrace, kterou živě odvysílaly Československá televize a rozhlas. Václav Havel přečetl na Letné prohlášení OF a vyzval k účasti na dvouhodinové generální stávce, naplánované na pondělí 27. listopadu.

Odpůrci komunistického režimu se znovu shromáždili na Letné hned druhý den, v neděli 26. listopadu 1989. Víkend před 25 lety také mj. přinesl počátek politického dialogu zástupců tehdejší vlády a opozice. Pondělní generální stávka měla být „neformálním referendem o vedoucí úloze jedné strany." Podle tehdejších průzkumů se do ní zapojilo 75% obyvatelstva.

Jak vzpomínáte na Listopad 1989? Pokud jste ho nezažili, co pro vás znamená? A jaký význam mu přikládáte?

Hostem moderátorky Zuzany Rejchové byla v úterý 25. listopadu Pavlína Tabery, analytička CVVM Sociologického ústavu AV ČR.

autor: Susana
Spustit audio