Je to kolaborace, říká Bursík o českém oživení ekonomických vztahů s Čínou

10. březen 2016

Každoročně se 10. března po celém světě vyvěšují vlajky pro Tibet na znamení pomoci této náhorní oblasti uvnitř Čínské lidové republiky. Podle Amnesty International etničtí Tibeťané stále čelí diskriminaci a omezování lidských práv.

Současně ale Česká republika otepluje své politicko-ekonomické vztahy s Čínou. Naše zahraniční politika je prezentována jako snaha o příliv tamního kapitálu, ovšem často za cenu velmi sporné rétoriky. Jaký je její skutečný přínos? Nechovají se naše politické špičky vůči čínským představitelům zbytečně servilně?

„Svět je prostě jiný než býval,“ uvedl v pořadu Pro a proti europoslanec Miroslav Poche (ČSSD).

Podle něj platí, že pokud nebudeme mít s tak významným a globálním partnerem jako je Čína korektní vztahy, zaplní tuto mezeru Německo, Francie, Británie nebo další.

Víme už, čemu obrat vztahu České republiky vůči Číně reálně pomohl? „Výrazně zlepšil obchodní bilanci českých firem při vývozu do Čínské lidové republiky. Zlepšil se zahraniční obchod a výměna asi o 30 %.“

Pomáhají ale tyto vztahy také čínským investicím u nás? „Přes agenturu Czechinvest šlo až 90 % čínských investice do České republiky, a o tom se nemluví,“ ujistil o probíhajících čínských investicích europoslanec.


Poche: „Za sebe jsem rád, že téma lidských práv v těch debatách rezonuje, ale nemůže celou tu debatu zastavit, to je zcela zřejmé, pokud má být česká ekonomika konkurenceschopná... Domnívám se, že česká vláda na přelomu posledního desetiletí měla taktiku nekomunikace s Čínskou lidovou republikou, a tato vláda to změnila.“

Martin Bursík z Liberálně-ekologické strany změnu zahraniční politiky ve vztahu k Číně považuje za naprosto zásadní selhání dnešní politické elity.


Bursík: „Polistopadová politika byla postavena na principiální obraně lidských práv, proto si svět nás i Václava Havla vážil. Prezident, premiér, ministr zahraničí i další vyměnili tuto hlavní prioritu za spolupráci s komunistickou totalitní Čínou. Jde to nazvat slovem kolaborace.“

Politik je přesvědčen, že Číňané se na spolupráci se skupinou východo- a středoevropských zemí dívají jako na zadní vrátka do Evropy. „Touto cestou chtějí vstoupit a ovlivňovat Evropu, a daří se jim to,“ varoval.

„V Číně velmi přitvrzuje, připravuje se nový zákon, který přitvrdí cenzuru, a Česká republika rozvíjí vztahy, a mlčí v oblastech, které se týkají právě toho, jak Čína nedodržuje lidská práva,“ upozornil Bursík.

Ten vidí v rozvíjení českých vztahů s Čínou záměr malé a uzavřené skupiny osob a firem.

„Podle mého názoru si tady skupina politiků hraje svojí malou domů, prosazuje své ekonomické a politické zájmy, vytváří si ekonomické zázemí pro to, aby politicky uspěli, a snaží se nás přesvědčit o tom, že to je pro dobro celé republiky a jejích obyvatel,“ konstatoval Martin Bursík.

autoři: luv , oci
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.