Je Kim Čong-un jen šílený mladík s jaderným arzenálem, nebo má plán? ptá se Pentagon

28. prosinec 2017

Kim Čong-un má plán, nebo je jen šílený? Tuto otázku si po letošní sérii testů raket o nichž severokorejský vůdce tvrdí, že jsou schopny nést jadernou nálož, klade celá světová veřejnost. Opakovanými testy i svými prohlášeními Kim Čong-un, kterého deník The New York Times nazval „mladíkem s jaderným arzenálem", budí napětí a nervozitu. Ta se podle všeho přehoupne i do nadcházejícího roku. Balistických raket odpálila Severní Korea zatím třiadvacet.

Málokdy byly dějiny tak hlasité, jako když Severní Korea na konci listopadu vyzkoušela raketu, která může zasáhnout celé Spojené státy. Kim Čong-unovi se znovu podařilo zaskočit svět a málokdo si je jistý jeho úmysly.

Spolužáci ze střední školy ve Švýcarsku Kima popsali jako fanouška basketballu se sklony k násilí a velkým egem. Když se před téměř šesti lety ujal vlády, málokdo mu dával šance. Byl příliš mladý, brzy se ale ukázalo, že je především nelítostný. Zklikvidoval své soupeře a podle koreanisty Jaromíra Chlady všechny překvapil. „Z hlediska mocenského se ukázalo, že je velmi schopný a reaguje jak ve vnitrostátním sektoru, tak na mezinárodním poli způsobem, který nikoho nenechá na pochybách, že je třeba s ním počítat ve hře," komentuje Chlada.

Čtěte také

Rakety držely Severní Koreu ve hře celý rok, celkem jich zatím odpálila 23. Pokusy provázely stále silnější slova a napětí. Americký prezident Donald Trump o korejském vůdci mluvil jako o rakeťákovi, ale také jako o malém tlusťochovi. Kim Čong-un Trumpovi na oplátku vyčetl senilitu. Stále častěji se ovšem také mluví na obou stranách o hrozbě jaderné války.

„Severní Korea by ve vlastním zájmu už neměla Spojeným státům hrozit. Jinak je čekají plameny a zuřivost, jaké svět ještě nepoznal," pohrozil americký prezident letos v srpnu. V reakci na nejnovější listopadový test mezikontinentální balistické rakety vyhlásil Donald Trump po telefonickém rozhovoru s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem na Twitteru nové velké sankce proti Severní Koreji. Co dál, ale zatím Spojené státy najevo nedaly. Nepřátelský režim s raketou s jadernou náloží schopnou zasáhnout kterékoliv místo na jejich území je pro Američany noční můrou. Stejně tak ale případný konflikt, který by mohl mít miliony obětí.

Autor významných politoligických knih Budoucnost svobody a Postamerický svět analytik týdeníku Newsweek Fareed Zakaria proto navrhuje návrat k jednacímu stolu. „Na rozhovorech s Pchjongjangem není nic špatného. Ani na hledání způsobu, jak Severní Koreu přimět k ústupkům a úplné likvidaci jaderného programu,"říká analytik.

Šéf americké diplomacie Rex Tillerson se jednání nebrání. Podle jeho názoru Kim Čong-un nyní může ukázat, do jaké míry je racionálním hráčem na světové politické scéně. Zda dalšími testy raket situaci zostří, anebo bude ochotný k ústupkům. Další průběh a výsledky vysoké hry s nukleárním arzenálem bude i v nadcházejícím roce jistě bedlivě sledovat celý svět.

autor: Radiožurnál
Spustit audio