Je hovězí maso vážně hovězí? Pančované výrobky odhalí rychle a levně nová metoda českých vědců

22. říjen 2021

Olomoučtí vědci spolu s kolegy ze Španělska a Brazílie vymysleli, jak jednoduše a levně pohlídat kvalitu hovězího masa. Využili elektrochemickou detekci a vlastní grafenovou kyselinu. Proti současným metodám je novinka podstatně rychlejší i levnější. První praktické nasazení předpokládají vědci v Brazílii, tamní trh s masnými výrobky bojuje s pančovaným hovězím. Pak by se zařízení mohlo začít používat i v Evropě. Studie o tom vyšla v časopise Biosensors and Bioelectronics.

Docela malý vzorek hovězího masa – třeba pouhá čajová lžíce  se rozmixuje s vodou a pak se vzorek kápne na elektrodu, která vypadá jako flash disk. Ta se zasune do přístroje velikosti krabice od bot, ve kterém běží elektrochemická reakce, na jejímž konci, tedy zhruba po půl hodině, přístroj zahlásí, jestli je masný výrobek čistý, nebo pančovaný. Hovězí maso se totiž někdy míchá s levnějším vepřovým.

Čtěte také

Pro podobná zjištění se dosud používalo PCR testování, které trvá dlouho a je mnohem nákladnější.

Kromě případného podvodu na spotřebitele v některých regionech jde i o významný náboženský rozměr celé věci: Vepřové maso je mnohými považováno za nečisté, jíst se nesmí.

Jak složité bylo přijít na novou metodu? 

V souhrnu Vědy Plus uslyšíte také, že lékaři vybízejí ženy k preventivní kontrole na mamografu. Jak rychle postupuje šíření nemoci covidu-19 v Evropě v posledních dnech? A proč chce chorvatská vláda investovat do rozvoje počítačových her?

autor: Jan Burda
Spustit audio