Je do dobrý kompromis, tvrdí Charanzová. Mám nemalé výhrady, shrnuje summit EU Vondra

21. červenec 2020

Premiéři zemí Evropské unie se po dalším maratonu nočních vyjednávání nakonec nad ránem dohodli na pomoci unijní ekonomice. Vzniknout má mimořádný fond v objemu 750 miliard eur, tedy přes 20 bilionů korun. Česko by z něj mohlo vyčerpat až 640 miliard korun.

Premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání prohlásil, že má z dohody radost. Podobně jednání hodnotí i místopředsedkyně Evropského parlamentu zvolená za ANO Dita Charanzová.

„To, co je teď na stole, je dobrý kompromis. Bylo potřeba uklidnit finanční trhy a ukázat, že Evropa dokáže v těžkých chvílích táhnout za jeden provaz,“ říká ve vysílání Českého rozhlasu Plus.

Čtěte také

Europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra k dojednané dohodě má hned několik výhrad.

„Je to nakročení k dluhové Unii a to do budoucna není moc dobré. Z krátkodobého hlediska to má svůj význam jako určité uklidnění situace. Zejména směrem k Itálii a Španělsku, jižním zemím. Jinak by měly problém dál si na kapitálových trzích půjčovat. To by destabilizovalo eurozónu a nás jako proexportní zemi,“ říká na Plusu.

Oba se pak shodují, že šlo o to najít kompromis mezi několika tábory – na jedné straně byly šetřivé země v čele s Nizozemskem, které nakonec podle Vondry získaly hodně. „A své mají taky Maďaři a Poláci. Češi ale moc vidět nebyli a ve finále toho dealu to je taky poznat,“ hodnotí Vondra.

Vondra: Ztrácíme peníze na dekarbonizaci 

Jak Vondra říká, „až do očí bijící původní špatný klíč“ o rozdělování peněz podle míry nezaměstnanosti je dnes minulostí:

Čtěte také

„Tím získáme asi miliardu eur navíc, na druhé straně ztrácíme to, o čem se nikde moc nepíše. A to je fond určený na eliminaci následků dekarbonizace nejvíc postižených zemí a regionů. To se týká Ostravska nebo Ústecka kvůli vypínání tepelných elektráren. Tam jsme přišli asi o 2 miliardy eur proti původním předpokladům.“  

Vondra má problém i s otázkou emisních povolenek. „Budu chtít vysvětlení. Příjmy z emisních povolenek byly až doposud příjmem členského státu, ale teď z toho zřejmě vyplývá, že se stanou celoevropským příjmem, což je pro nás další nevýhoda,“ zdůrazňuje.

Charanzová: Vyjednali jsme hodně

Charanzová ale nesouhlasí.

Čtěte také

„Emisní povolenky nejsou v textu. Jediné, co se dohodlo, je, že nové zdroje budou z oblasti z daně z plastů a do budoucna se uvažuje i o dalších daních typu digitální, což nám taky vyhovuje. Musíme se na to dívat jako na jeden velký balíček, ve kterém si Česko opravdu hodně polepšilo,“ myslí si. 

„Je férové říct, že se Česko u alokačního klíče zlepšilo a taky si vyjednalo víc na kohezní politiku, na kterou teď dostaneme víc o 27 miliard eur. Navíc se naše pozice oproti původnímu návrhu Evropské komise zlepšila o 78 miliard korun. To je hodně,“ dodává Dita Charanzová.

Celý rozhovor Martiny Maškové si poslechněte v audiu.

autoři: Martina Mašková , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.