Je Česko stále v ekonomické krizi? Podle Ilony Švihlíkové z toho venku nejsme

6. září 2013

Vedoucí katedry politických a společenských věd na Vysoké škole mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ilona Švihlíková nám vysvětlila, jak je to s naší ekonomikou v součastnosti. Je Evropská unie stále ještě v krizi?

Ilona Švihlíková se k oživení ekonomiky, o které se v posledních týdnech hodně hovoří, vnímá docela skepticky. "Jde jen o kvartální meziroční růst ekonomiky, resp. HDP, v Česku. Porovnávat bychom ale měli ale až meziroční čísla, ne kvartální. A vnímat ekonomiku jen podle jednoho čísla je podle mě nesmírně primitivní. Navíc se málokdy díváme na to, jak vypadá vývoj mezd. To je totiž podle mě to nejdůležitější. Jedno číslo nám o jakékoli zemi nevypoví vůbec nic. Hodně bude záležet na výsledcích nových voleb a bude hodně důležité, jestli mezi priority nové vlády budou patřit velké investice. A zase, jakým způsobem se budou vyvíjet mzdy zaměstnanců."

Ekonomika a nezaměstnanost v Česku
Je třeba také dodat, že podle statistik každý třetí nezaměstnaný je bez práce déle než 3 roky. "Ukazuje se nám nedobrá struktura politiky nezaměstnanosti. Bohužel, tito lidé jsou velmi často pak již nezaměstnatelní. Dá se říct, že tady není tunel na konci světla. A opět, velmi důležité bude, jestli nová vláda přijde s novou národohospodářskou koncepcí, a to ať to bude jakákoli vláda. To je pro ekonomiku v Česku velmi důležité."Dotkli jsme se i oblasti stavebnictví, které je velmi závislé na počasí a také na veřejných zakázkách. "Pokud budou mezi priority nové vlády zakázky patřit, nebo třeba delegují více peněz a pravomocí na kraje, které by pak mohly samy investovat. Bohužel ale musím dodat, že u velkých investic je nás problém s tím, že se po cestě tak trochu poztrácejí, nemusejí tak mít očekávaný efekt."

Dotazy můžete posílat na mail: jaktovidi@rozhlas.cz.


Ilona Švihlíková hojně publikuje jak doma, tak v zahraničí (Slovensko, Německo, Rakousko, Velká Británie).
Účastní se řady veřejných vystoupení obzvláště k problematice současné krize a možných řešení.
V roce 2010 vydala svou první monografii Globalizace a krize, v roce 2011 ukončila habilitační řízení a získala titul docent.
Založila občanskou iniciativu Alternativa Zdola, která se snaží o posílení komunitního hnutí v České republice.

Jak to vidí vysíláme od pondělí do pátku vždy v čase od 8:30 do 9:00 hodiny. Přepis pořadu najdete na našich stránkách následující den, zvukový záznam do hodiny po odvysílání.
Moderuje Zita Senková.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Ilona Švihlíková
Spustit audio