Je čas osedlat svého dvoukolého oře! Svět viděný skrze kulturní dějiny cyklistiky

25. duben 2022

O svobodě na kole – ve městě i v krajině. Tak zní podtitul nové knihy esejů Je to jízda, z níž v sobotu 7. května nabídne ukázku Český rozhlas Vltava. 

Sportovní publicistika – nebo vybrané kapitoly z dějin cyklistiky? To by bylo příliš úzké a zavádějící označení nové antologie Je to jízda (Paseka 2021). Kniha je totiž především radostnou fenomenologií čili zkoumáním cyklistiky, a to duchem, tělem a textem dvanácti cyklistek a cyklistů a zároveň osobností z nejrůznějších oborů. Iniciátorem a zároveň editorem publikace je básník, překladatel a mimo jiné kompilátor mnoha kol Ondřej Buddeus.

Pro vltavskou řadu Esejů vybíráme příspěvek Petra Volfa, spisovatele a novináře zaměřujícího se na výtvarné umění, architekturu a design. Autor v něm skládá hold spisovateli a novináři Otu Pavlovi a už v titulku – Jak jsem potkal koloběh života – se na styl tohoto klasika sportovní reportáže odvolává. Ve snaze vystihnout, co pro něj cyklistika samotná i psaní o ní znamená, dokáže být Petr Volf nevtíravě osobní a zábavně sebeironický (třeba když se označuje za extrémně lokálního cyklistu). Ve vypointovaném závěru propojuje své úvahy s nevšedním příběhem zrodu obrazu Koloběh života od Michaela Rittsteina.

Cyklista ve městě, Do práce na kole, cyklistika, přilba, jízdní kole, elektrokolo, ilustrační

Antologie dále obsahuje eseje literární historičky Evy Klíčové, teoretika architektury Adama Štěcha, socioložky Lucie Trlifajové, molekulární bioložky Magdaleny Herové nebo výtvarného kritika Jana H. Vitvara a filmařky Adély Vitvar Kudlové. Knihu doplňuje fotoesej fotografa Michala Ureše. 

Ať už je pro vás kolo občasnou kratochvílí, oblíbeným sportovním náčiním, lékem proti environmentálnímu žalu, zipem spojujícím mysl a tělo, nebo čímkoliv dalším, kniha Je to jízda by rozhodně neměla ujet vaší pozornosti. Zkoumat svět skrze kulturní dějiny cyklistiky a zasvěcené osobní výpovědi pomáhá mimo jiné odhalovat řadu věcí, které nás – cyklisty i necyklisty – spojují, spíše než rozdělují.

autor: kult
Spustit audio

Související

Více o tématu