Je Al Kajdá v gruzínském údolí Pankisi?

11. březen 2003
Pod kůži

Se začátkem celosvětového boje proti terorismu se v médiích začalo velice často objevovat jméno gruzinského horského údolí Pankisi. Podle tajných služeb několika států se právě na tomto opuštěném místě měli schovávat teroristé napojeni na síť Al-Kajdá. Některé zprávy dokonce naznačovaly možnost, že po loňské akci gruzinské armády někteří teroristé našli úkryt v České republice. Redaktoři České televize, Petr Hanousek a Ondřej Soukup se vydali do neklidného údolí zjistit, co je skutečnost a co mediální šum.

Tajné služby označily Pankiské údolí jako jedno z míst, kam se ukryli teroristé z Al-Kajdy. Americký ministr zahraničí Colin Powell ve své řeči před Radou bezpečnosti OSN zmínil Pankisi hned třikrát. Území, které nebylo oficiálně od roku 2000 pod kontrolou, bylo ideální základnou nejen pro boj Čečenců proti Rusům, ale údajně i pro plánování útoku proti západním státům. Minulé léto v soutěsce proběhla protiteroristická operace gruzínské armády. Dnes oficiální místa tvrdí, že všechno je v pořádku. Jak situace vypadá na místě, zjišťovali Ondřej Soukup a Petr Hanousek. Nezávislý analytik Jaba Del Derienis shrnuje, co víme o situaci před operací z minulého léta.

Jaba Del Derienis: Je jasné, že Pankisi představovalo jakousi logistickou základnu čečenských bojovníků a základnu pro odpočinek, jestli se tomu tak dá říkat. A možná tam byly i výcvikové tábory. Tito bojovníci mohli být ve spojení s mezinárodním terorismem.

Hlavním zájmem tajných služeb však nebyli čečenští rebelové, ale skupina asi osmdesáti Arabů s extremistických organizací včetně Al-Kajdy. Ti tam podle oficiální zprávy gruzinského Ministerstva bezpečnosti vybudovali nemocnici, internetové centrum a možná i laboratoře, kde zkoušeli výrobu chemických zbraní. Znovu se o nich začalo mluvit v souvislosti se zadržením několika osob v Londýně, podezřelých z výroby recinu. Gruzinská tajná služba potvrdila, že informace, která vedla k tomuto zatčení, pocházela od ní.

Citovaná zpráva státní bezpečnosti: Podle verze, kterou dnes hlásají gruzinské tajné služby, a zejména pak američtí představitelé ve svých prohlášeních včetně úrovně ministra zahraničí a prezidenta, právě tito lidé se účastnili plánování teroristických útoků proti západním státům.

Dnes údolí připomíná obklíčené území. Na jediné silnici vedoucí údolím je patrná masivní přítomnost vojáků. O její efektivitě pochybuje novinářka z BBC Ketovan Bochorischvilly.

Ketovan Bochorischvilly: Tam je tolik nepřístupných míst, tolik nepřístupných stezek, tolik překážek. Vyčistit Pankiské údolí od teroristů, tedy pokud tam vůbec jsou, pomocí dvou desítek kontrolních stanovišť, tak to je k smíchu.

Gruzínská vláda se v současnosti snaží problémy Pankisi bagatelizovat. Skutečnost je však jiná. Například gruzinský policista, který nás při návštěvě Pankise doprovázel, odmítal vystoupit z automobilu. To je ale vnitřní problém Gruzie. Možná i naším problémem je však otázka, kam zmizelo oněch osmdesát Arabů, zmiňovaných v již citované zprávě státní bezpečnosti.

Citovaná zpráva státní bezpečnosti: No víte, prakticky nikdo nebyl zatčen, všichni odešli. Hlavní skupina Gilájeva odešla přes Ingušsko a ostatní odešli ze země legálně nebo pololegálně. Chápejte, pro Gruzii bylo hlavní, aby tito lidé odtud odešli.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autoři: oso , Petr Hanousek
Spustit audio

Více z pořadu