Jay. Dokument o irském písničkáři J Eoinovi

27. květen 2018

S mužem, který své emoce vkládá do strun a svého hlasu, o kterém bude řeč, mne a mé přátele především spojuje hudba. Ta se také stala základním motivem, který dokázal poodhalit a opatrně nahlédnout i do skutečného života irského písničkáře.

Sešli jsme se v Malostranské besedě, kam v Praze i jako cizinec trefí sám. Vrací se na místo svého prvního koncertu tady u nás s určitou nostalgií. Přišel v pohorkách a zelené bundě, jakoby se právě chystal na nějaký výlet do lesa nebo na hory. Neviděla jsem ho přijet tramvají ani taxíkem.

„Jsem vlastně tulák, cestuji takhle po celé Evropě. Kromě toho mám Prahu moc rád. Je krásná, a proto chodím pěšky. Prohlížím si město v klidu, každou ulici, každý dům,“ usmíval se na můj dotaz, odkud se vlastně tak najednou zjevil.

J Eoin – Akrobat na laně

Procházeli jsme Kampou. Na letním trávníku posedávaly hloučky přátel, děti pobíhaly za míčem a maminky houpaly své kočárky na cestičkách kolem Čertovky. Mezi stromy si dva mladíci napnuli lano a snažili se asi metr nad zemí udržovat rovnováhu. Jay se zastavil. „To je ale zvláštní náhoda,“ řekl.

Bylo mi jasné, na co myslí: „Je to jako obrázek k tvé písni Acrobat - muž, který balancuje na laně vlastního života.“ Podívali jsme se na sebe. Hodně si rozumíme, stačí jen pohled a úsměv. A pak už k českému textu jeho anglicky nebo irsky zpívané písně stačí jen málo.

Hudba umí víc

„Hudba umí víc, než si uvědomujeme. Melodie, pokud ji chceme a snažíme se vnímat, dokáže říkat víc než slova. Spojuje, co je jindy nespojitelné. Překračuje hranice a neuznává jazykové rozdíly. Okouzluje nás a unáší do světa naší fantazie. Ovlivňuje naši náladu, dokáže vzkřísit naše povadlé síly, rozezní duši a uvolní napětí.“

„Je to jen na nás, aby nám s ní bylo dobře. Někdy je tak citlivá a dojemná, že se dotýká našeho srdce a vhání do našich tváří úsměv nebo do očí slzy.“ Tohle nejsou má slova, to jsou úryvky vět, které mi vyprávěl skromný a v davu zcela nenápadný muzikant, který k nám přicestoval z Londýna.

Keltské hudební motivy

Irský kytarista a zpěvák J Eoin si v londýnském uměleckém prostředí našel své místo. I když stát se uznávaným ostrovním písničkářem v tak bohaté směsi hudebních žánrů a stylů, nebylo jednoduché. Zpěváka z irského Limericku , který koncertuje po celé Evropě, znají teď už i posluchači u nás.

Vystupuje v hudebních klubech a na festivalech. Keltské hudební motivy v jeho skladbách mu pomáhají dotvářet dva skvělí čeští instrumentalisté: kytarista Vojtěch Jindra a kontrabasista Petr Tichý. Hlavně oni mají zásluhu na tom, že irský písničkář hostuje i u nás a poodkrývá své soukromí v dokumentu Jay.

autor: jiš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.