Játra vědí o všem, co sníme. Příčinou jejich nejčastějšího onemocnění není alkohol, ale přejídání

26. květen 2022

V naší radioporadně se dozvíte, jaké životní funkce nám játra zajišťují, jak poznáme, že s našimi játry není něco v pořádku, jaká onemocnění je mohou postihnout, jak se jim dá předejít nebo případně jak je potom léčit. 

Gastroenterolog a hepatolog MUDr. Štěpán Šembera z Fakultní nemocnice Hradec Králové hovoří v naší radioporadně na téma: rady a tipy, jak si udržet játra v co nejlepší kondici.

Štěpán Šembera ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jak moc jsou pro nás játra v těle vlastně důležitá?
Důležitá jsou životně. Bez nich se nedá dlouho přežít. Řadí se tak vedle orgánů, jako jsou srdce, játra nebo mozek. Bez ledvin se dá žít na dialýze, bez tlustého střeva, sleziny a dalších orgánů se také může nějakým způsobem žít, byť to není úplná kvalita života. Ovšem bez jater to jde jen velmi krátce na jednotce intenzivní péče.

U nemocných pacientů s poruchou jater, kdy nedochází k dokonalému očištění krve, může docházet k poškození fungování mozku.
MUDr. Štěpán Šembera, gastroenterolog a hepatolog

Dočetla jsem se, že játra plní dokonce 22 základních funkcí a jsou zodpovědná za 2000 reakcí a pochodů v našem těle. Mění se ty funkce v průběhu našeho života nebo zůstávají stejné?
V tom, jak jsou ony funkce rozličné, tak nelze říct, že by se během života nějak měnily. Spíše se mění v průběhu dne v reakci na jednotlivé situace, na stravu, kterou sníme, na léky a toxiny, které požijeme. Tedy ta jejich funkce vyplývá z toho, s čím se v aktuální chvíli člověk setká. Ne až tolik z toho, jestli jde o dítě, dospělého nebo staršího člověka.

Čtěte také

Takže cokoliv v průběhu dne uděláme, naše játra o tom vědí? Odráží se to na nich?
Tak bych to úplně neřekl. Určitě některé naše myšlenky či mírné pohyby nezaznamenají, co bych ale řekl, že játra vědí o všem, co pozřeme. Všechno, co sníme a vypijeme se vstřebává v žaludku a ve střevech. A veškerá krev z těchto orgánů jde nejprve do jater. Játra mají jakési privilegium na tuto krev, krev je tam hnána jednomu žilou a játra si to mohou jako první přebrat.

Je to nicméně pro játra i závazek, protože ta krev je bohatá i na toxiny z tlustého střeva, které produkují bakterie. A játra mají za úkol krev očistit tak, aby se tyto toxiny nedostaly do systémového oběhu a nedostaly se k mozku. Potom u nemocných, kteří mají tuto poruchu, že játra neočistí krev, mohou mít poškozeno fungování mozku.

Čtěte také

Játra jste tedy taková chemická továrna a čistička krve. Liší se u mužů a u žen nějak tento orgán?
Máme stejná játra. Do určité míry se liší nemoci, které postihují ženy a muže. Jsou některá typická onemocnění pro ženy. Ženy rozhodně mají častěji kamínky ve žlučových cestách a ty zase vyplývají ze složení žluče. A žluč tvoří játra, takže tímto přeneseně ve žlučových cestách vzniká jakoby nemoc jater. A jsou i další nemoci, které se vyskytují více buď u žen nebo mužů.

Alkohol je nejčastější příčinou onemocnění jater nebo je to mýtus? S játry je alkohol spojován asi nejčastěji.
Pravda to není. Můžeme říct, že alkohol způsobuje nejčastěji závažné jaterní onemocnění. Ale nejčastější onemocnění je způsobeno přejídáním.

Máme se dobře a máme dostatek kalorického jídla, jsme obézní. A to způsobuje nealkoholovou tukovou jaterní chorobu, která je zdaleka nejčastějším onemocněním jater. Určitě v České republice tímto onemocnění trpí víc než čtvrtina celé populace, takže miliony obyvatel.

Čtěte také

Poznáme tohle onemocnění? Bolí vůbec játra?
Nebolí, bohužel se to nepozná. V podstatě se to pozná až při ultrazvukovém vyšetření. Jde o jednoduché, rychlé a běžné vyšetření, kde je to onemocnění velmi dobře patrné, že je v játrech větší množství tuku.

Také psychika může mít být změněna v případě závažného onemocnění jater. V případě jaterní cirhózy, kdy játra neočišťují krev a krev plná toxinů ze střeva se dostává k mozku, může být člověk zpomalený a letargický. A toto může skončit i kómatem.

Říká se, že problémy s játry můžeme odhalit tím, že se na oční duhovce objeví skvrny, případně žloutne oční bělmo. Potvrdíte to?
O skvrnách na oční duhovce jsem nikdy neslyšel. Je jeden nález na oční duhovce, který nejsme schopni poznat ani my hepatologové a posíláme naše nemocné na oční vyšetření, kde na štěrbinové lampě očař prohlíží duhovku v mikroskopu a určí, jestli tam ta změna je nebo není. Není to tedy nález, který by si pacient dokázal sám určit.

Štěpán Šembera a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Nicméně zažloutnutí očního bělma, to je jistě možný příznak jaterního onemocnění. Ale pozor, až 5 procent lidí má změnu metabolismu, která se může projevit lehkým zažloutnutím očí. Nejedná se ovšem o nemoc, je to v podstatě běžná odchylka od normy. Jmenuje se to Gilbertůn syndrom a zdá se, je to takový paradox, že tito lidé jsou vlastně více zdraví než my ostatní.

Celou radioporadnu s MUDr. Štěpánem Šemberou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související