Jatka 78?! Chceme jít až na krev, říká o novém prostoru pro nový cirkus Rostislav Novák

29. říjen 2014

Principál souboru Cirk La Putyka má s novou budovou v pražských Hlešovicích velké plány. Chtěl by vybudovat centrum podobné těm v Paříži nebo v Berlíně. Podaří se mu to?

Vrcholovým sportovcem se nestal. Můžou za to prý geny. Na vrchol tak Rostislav Novák ml. jako potomek Matěje Kopeckého zamířil s divadlem.

Hostoval v ABC, Arše i v Národním. A pak ale rozjel vlastní projekt nového cirkusu.

Budou to Jatka

Principál La Putyky se v současnosti připravuje na otevření nové scény. Protože v souboru panujeme velká demokracie, do názvu mohl mluvit každý. Jeho výběr tak probíhal docela dlouho.

„Všech jsem se zeptal a vyhrál to Cirkhouse. Pak jsem si ale uvědomil, že to zní divně. A pojmenovali jsme to Jatka 78.“ Název připomíná původní účel haly. „Trošku jsme zariskovali. Chceme ale stejně jako naše umění jít až na krev,“ vysvětluje Novák.

Nové prostory se stanou novým domovem

Otvírání nového divadla je pro mladého divadelníka splněným snem. „Začali jsme divadlo budovat vlastníma rukama. Každý z nás tam nechal kousek sebe,“ říká. „Pracuje na tom strašně moc lidí a já kvůli tomu ani pořádně nespím. Rádi bychom byli velkým evropským centrem.“

Miroslav Dittrich, Rostislav Novák ml. a Martina Kociánová

Sám Novák se stále považuje více za herce než za režiséra. Přesto by se dal označit také za divadelního manažera. „Manažer by ale neměl ruce špinavé od barvy, jako mám já. Lidé mě pojmenovali jako principála a to se mi celkem líbí,“ dodává.

Jak stíhá zvládat všechny své role? Co vše obsahuje nový cirkus? Jak vznikl Novákův soubor? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: Martina Kociánová , jra
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.