Jarouš68 je po invazi v deziluzi a neví co dál. „Příští rok se vrátí,“ slibuje Tomáš Dufka

K příležitosti 50. výročí od srpnových událostí vznikl twitterový účet @jarous68 , který od jara přináší každý den nové příspěvky fiktivního rozhlasáka Jaroslava Hlase. Spolu s ním se tak vracíme do každodenního života roku 68, ale i do tehdejšího Československého rozhlasu.

Projekt tento týden míří do finále, fiktivní postava Jaroslav Hlas je trochu v deziluzi a v depresi po vstupu Varšavských vojsk do Československa, a teď se rozhoduje co dál.

„Rádi bychom, zda by nám naši sledující nepomohli s tím, jak se má Jarouš dál rozhodnout se svým životem,“ říká Tomáš Dufka z rešeršního oddělení Českého rozhlasu.

Hlavní motivací, díky které vznikla Jaroušova postava, bylo dostat do vzpomínání na rok 1968 nějaký individuální příběh.

„ Navodit dojem, že i když všichni víme, co se stalo, tak tehdy lidé nevěděli, že pak tady bude několika dalších let, kdy k změně režimu dojít nemůže,“ vysvětluje Dufka s tím, že dalším z důvodů bylo oživit desítky a stovky hodin archivního vysílání.

Čtěte takéPodívejte se na twitterový účet Jarous68

„Dát je do kontextu, aby lidé mohli pochopit, jak zajímavé zvuky to jsou,“ zdůrazňuje.

Jarouš se za týden trochu odmlčí, Dufka ale slibuje, že příští rok kolem nějakého kulatého výročí jeho příběh znovu ožije.

autoři: Petr Král , prh
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.