Jaroslav Svěcený

2. květen 2008

V pátek byl hostem Dopoledního Radiožurnálu přední český houslista Jaroslav Svěcený. S moderátorkou Danielou Karafiátovou si povídali o mezinárodních houslových kurzech, o popularizaci vážné hudby či o nejnovějším albu houslisty. Řeč přišla také na koníčka Jaroslava Svěceného, kterým je historie houslí významných světových houslařů. V sobotu 3. května bude hostem ředitel Českého rozhlasu Leonardo Miroslav Bobek.

Jaroslav Svěcený patří k našim nejlepším současným houslovým virtuózům. Kromě toho, že vystupuje na světových i domácích koncertních pódiích či hudebních festivalech, realizuje také různé projekty. Například vede houslové kurzy, pořádá výstavy a také se snaží o popularizaci vážné hudby. "Já bych byl rád, aby ta klasická nebo ta takzvaná vážná hudba byla přístupná všem, aby byla snadno zapamatovatelná - jako například Mozartova muzika, kterou si pískali za své doby i zedníci při stavbě lešení. Největší propagace byl například Formanův Amadeus. Pamatuji si jak jsme v kině až do posledního titulku seděli a pak se tleskalo. To je nejideálnější a nejúžasnější popularizace klasiky," uvedl Jaroslav Svěcený.

Koníčkem Jaroslava Svěceného je historie houslí významných světových houslařů. "Já se historii houslí zabývám od dětství. Teď mám čerstvou zkušenost - byl jsem v porotě mezinárodní houslařské soutěže v Náchodě, kam se sjela neuvěřitelná špička houslařů. Hrál jsem tam dokonce projekt, který má název Slavné české housle tří staletí. Představoval jsem tam průřez těmi nejlepšími houslemi - zazněly tam housle od roku 1737 až po dnešek. Hrál jsem celkem na 15 nástrojů během večera. Vlastně to nejlepší co u nás kdy bylo vystaveno, tak se rozeznělo," přiblížil dnešní host.

Jaroslav Svěcený také hovořil o svém projektu Slavné pražské housle. "Já třeba hraji na housle z domu Tří housliček, nebo na housle, které jsou opředeny historii, že na nich hrál Mozart na Bertramce. O tom se nikde předtím člověk nedočetl. Vyšly sice takové dvě odborné publikace, ale v malém nákladu. Tak jsem se rozhodl, že začnu ty projekty realizovat na CD. Teď mi vyjde i DVD, kde zachycuji slavné pražské housle tří staletí. Tam nejenom o nich povídám, nejenom na ně hraji, ale jsou tam i detaily těch nástrojů. Lidi co mají rádi historii si tam opravdu přijdou na své. Vidíte věci, při kterých až mrazí v zádech a vidíte, že ty věci jsou české," uvedl Jaroslav Svěcený.

Záznam celého rozhovoru s Jaroslavem Svěceným si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: kbr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.