Jaroslav Šonka: Prezidenta hrát, nebo dělat politiku?

24. červenec 2019

Co musí umět politická elita?

V souvislosti s volebním vítězstvím Volodymyra Zelenského a s jeho nominacemi do ministerských pozic se ve mnoha komentářích objevuje otázka odbornosti, kterou musí s sebou přinést někdo, kdo se stane politickou špičkou dané země. Je na to i české přísloví: Ševče, drž se svého kopyta.

Zelenskyj sice volby vyhrál, ale slibovat vyřešení Krymu je velmi neupřímné až nemožné, myslí si analytik Šír

Novým prezidentem Ukrajiny byl zvolen Volodymyr Zelenskyj

Ukrajina má odvoleno. Podle stále jen předběžných výsledků to vypadá na drtivé vítězství nového uskupení prezidenta Volodymyra Zelenského Sluha lidu. Co to bude pro Ukrajince, a hlavně pro Ruskem anektovaný Krym, znamenat?

Odbornost daného ševce je pro boty klíčová. S děravými botami bych na druhé straně kvůli jejich spravení za pány Zemanem, Babišem či Zelenským nešel. Tomáš Baťa se ovšem z dobrého ševce vypracoval do pozice, kde pak řešil mnohem větší problémy, zajímal se o politickou realitu svého okolí důkladně a politiku podstatně ovlivňoval.

Zato Vasil Biľak měl ve vysvědčení slova: „Nepúšťať na saká“. Ač byl krejčí, saka neuměl a neuměl ani nic dalšího. Je tedy nějaká odbornost důležitá i pro politické špičky?

Ronald Reagan byl původně, podobně jako Zelenskyj herec, ač v jiném žánru, a zajisté politická špička musí své argumenty umět i zahrát. Jinak se vše učil až v politické funkci. Když pak na Gorbačova houknul, že „ta zeď musí jít dolu“, stalo se to téměř hned a byla z toho historická událost. Tady by se nová ukrajinská politická špička mohla poučit.

Nebýt odborníkem na všechno

Ukrajinská špička však nemá jednu věc, kterou Američané mají: Totiž dlouholetou tradici patřičného demokratického a voliči kontrolovatelného vládnutí. Argentinská krasavice Evita Perón taky původně politiku moc nenastudovala, a přesto získala značnou popularitu.

Josef Mlejnek jr.: Je Zelenskyj ukrajinský Macron?

Volodymyr Zelenskyj, nový ukrajinský prezident

Vítěz ukrajinských prezidentských voleb Volodymyr Zelenskyj je přirovnáván ke kdekomu.

Ale k tomu pak bohužel vládla v zemi, které, stejně jako dnešní Ukrajina, chyběla tradice konstruktivní demokratické politiky – nebylo co kopírovat. Ta země taky podle toho dodnes vypadá.

Když pan Erdogan v současné situaci přemýšlí, co udělá s tureckou měnou, jde z toho na mě hrůza. Na něm je vidět, že špičkový politik musí mít odborný tým a odborníkům naslouchat a podporovat je a nikoli se situovat do pozice polyhistora či všeználka. Taky Hitler dělal, že je odborníkem na vojenskou strategii a ukázalo se to opravdu tragickým způsobem s miliony mrtvých.

Pokud tedy dnešní novu ukrajinskou politickou hvězdu chceme kritizovat či zesměšňovat, musíme se podívat hlavně na jeho okolí a na jeho styl zacházení s odbornými otázkami.

Jaroslav Šonka

Pokud bude umět nebýt odborníkem na všechno, pokud najde odborníky na konkrétní věci a bez kořenů v dosavadním korupčním prostředí, budeme mu asi muset držet palce. A otázku Krymu bychom měli řešit, teprve až se mu povede pár dalších věcí. Neříkejme ovšem hop, dokud něco nepřeskočil. 

 Autor je publicista

autor: Jaroslav Šonka
Spustit audio