Jaroslav Šebek: Změna v nejvyšších patrech vatikánského státu

3. září 2013

Na konci prázdnin oznámil papež František dlouho očekávanou změnu v nejvyšších patrech kuriálních struktur na pozici státního sekretáře, tedy druhého muže Vatikánu. Ukončil tak sedmileté působení kontroverzemi a skandály opředeného kardinála Bertoneho.

Během jeho úřadování vyplulo na povrch mnoho kauz, jež významně podlomily důvěryhodnost nejen v nejvyšším místě Vatikánu, ale také v instituci církve jako takové. Mezi největší z nich patřil únik tajných materiálů, které se dostaly přímo z papežova stolu rovnou do médií, nebo vyšetřovaní tzv. Vatikánské banky z podezření z praní špinavých peněz. Ve vatikánských kuloárech se mluvilo o tom, že Bertone není příliš zdatný organizátor, který více času tráví na nejrůznějších cestách než u psacího stolu. Jeho problémy signalizovaly i ostrý mocenský boj, odehrávající se za vysokými vatikánskými hradbami, a můžeme zatím jen spekulovat o tom, zdali nebyl jedním z důvodů k rezignaci Benedikta XVI. O Bertoneho výměně se každopádně začalo hovořit nahlas již za předchozího pontifikátu a jedno z nejdůležitějších personálních rozhodnutí nového papeže signalizuje ochotu pokračovat v provádění změn celého kuriálního systému.

Pomyslným šéfem vatikánského vládního kabinetu, který se svého postu oficiálně ujme 15. října, se stal osmapadesátiletý Pietro Parolin. Jedná se tak o nejmladšího státního sekretáře od doby Pia XII. Z jeho kariérního životopisu vyplývá, že se jedná o schopného diplomata, který pracoval na apoštolských nunciaturách v Mexiku a Nigérii. Jako zprostředkovatel se podílel rovněž na jednáních mezi Svatým stolcem a Čínou. Před svým jmenováním působil čtyři roky jako papežský vyslanec ve Venezuele.

Parolin však patřil již k nejbližším spolupracovníkům Jana Pavla II. v době irácké krize před deseti lety. Je evidentní, že papež chtěl mít v úřadu člověka, který se vyzná v mezinárodních vztazích, a to zvláště nyní, kdy roste riziko konfliktů v arabských zemích, kde žijí početné křesťanské komunity. Papež také v neděli rozhodně odmítl vojenský zásah v Sýrii, protože by podle jeho názoru vedl k celosvětovému konfliktu. Parolin patřil i ke kritikům neschopnosti Státního sekretariátu reagovat na narůstající aféry a nedávno ocenil Františkův boj proti korupci v církevních řadách. Je tak téměř jisté, že jmenování nového státního sekretáře má zajistit podporu papežovým reformním plánům i větší transparentnosti přímo v rozhodovacím aparátu světové církve.

autor: Jaroslav Šebek
Spustit audio